Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 74
 İndirme 8
Baas Partisi ve Arap Baharı
2020
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Orta Doğu’da, Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetini kaybettiği alanlarda yönetim biçimi manda, ulus devlet ve çoğunlukla monarşi olan birçok devlet kurulmuştur. Bu dönemde kurulan devletlerden biri de Suriye’dir. Suriye’de yönetim boşluğunun giderilmesi çalışmaları yaklaşık 80 yıl öncesine dayanmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında bölgede kurulan Fransız manda yönetimi birleştirici olmaktan çok ayrıştırıcı bir rol üslenmiştir. Fransa, Suriye’de Sünni çoğunluğa karşın azınlık durumundaki dini grupları kayırmış ve ülke yönetiminde etkin hale getirmiştir. Günümüzde yaşanan çatışma iklimlerinin temeli de bu dönemde atılan, ayrıştırıcı adımlardan kaynaklanmaktadır. Fransa manda yönetimi döneminde Suriye’de, merkezi Şam ve Halep olan iki devlet, ayrıca birer tane de Alevi-Dürzi devleti kurulmuştur. Bu yönetimler, varlıklarını 40’lı yıllara değin sürdürmüştür. Pan-Arabizm temelli Baas Partisi’nin kuruluşu da bu döneme denk gelmektedir. Baas Partisi bir darbe girişimi ile 1963 yılında Suriye iktidarını ele geçirmiştir. Bu partinin temelinde Arap milliyetçiliği olsa da Araplar arasında da tam bir birlik sağlayamamıştır. Baas Partisi’nin Suriye’deki asıl iktidarı, 1970-2000 yılları arasında başkanlık yapan Hafız Esad dönemi ile şekillenmiştir. Sonrasında ise oğlu Beşar Esad yönetimi devralmış ve 2011 yılına kadar iktidarını sorunsuz sürdürmüştür. 2010 yılı Orta Doğu’da demokrasi ve daha iyi bir yönetim için halk isyanlarının başladığı, Arap Baharı diye adlandırılan bir dönemin ilk kıvılcımının ateşlendiği yıl olmuştur. Tunus’ta 2010 yılı aralık ayında başlayan ve nerdeyse bütün Orta Doğu’ya yayılan, özgürlük, demokrasi ve eşitlik isteyen halkların ayaklanmaları birçok ülkede çözüme ulaşsa da Suriye’de sonuçsuz kalmıştır. Bu durumun birçok sebebi olmakla birlikte ülke üzerinde dış güçlerin etkisi bu sebeplerin en önemlisi olarak görülebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Baas Party and The Arab Spring
2020
Yazar:  
Özet:

In the Middle East, in the areas where the Ottoman State lost its sovereignty, the form of governance, the nation state and many states, mostly monarchy, were established. One of the states founded during this period is Syria. The efforts to eliminate the government gap in Syria are based on about 80 years ago. After the First World War, the French government established in the region had a very distinctive role than being unified. France, despite the Sunnite majority in Syria, has scattered minority religious groups and made them effective in the country’s administration. The foundation of today’s conflict climate is also due to the separating steps taken in this period. During the time of the French mandate in Syria, two states, the center of Damascus and Aleppo, as well as one of the Alevi-Durzi states, were established. These governments have continued their existence until the 40s. The establishment of the Pan-Arabism-based Baas Party is equal to this period. The Baas Party took power in Syria in 1963 with a coup attempt. Although the Arab nationalism was the foundation of this party, it did not provide a complete unity between the Arabs. The Basic Party’s main power in Syria was formed by the Hafiz al-Assad period, which was the president of Syria between 1970 and 2000. After that, his son Bashar al-Assad took over the rule and continued his power without problems until 2011. 2010 was the year when the first flame of a period called the Arab Spring began in the Middle East, where the people's rebellions for democracy and better governance began. The rebellion of the peoples seeking freedom, democracy and equality, which began in Tunisia in December 2010 and spread almost all over the Middle East, has been resolved in many countries, but has remained unsuccessful in Syria. Although there are many reasons for this situation, the influence of external forces on the country can be seen as the most important of these reasons.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 354
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini