Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 86
 İndirme 24
Batı Dışı Modernlik Bağlamında Türk ve Rus Edebiyatında Modernleşme Eleştirisi
2020
Dergi:  
Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)
Yazar:  
Özet:

Batı’da kendi iç dinamikleri içerisinde doğal bir süreç olarak deneyimlenen modernizm, Batı dışı toplumlarda daha çok ideolojik bir yaklaşım olarak görülmüş ve yukarıdan aşağıya bir döngü izleyerek üstten bir dayatma şeklinde tezahür etmiştir. Verili koşullarda deneyimlenen ve dayatılan bu modernleşme süreci de toplum nezdinde bir direnç yarattığı gibi derin bir kırılmaya da yol açmıştır. Bu noktada ele alacağımız Türkiye ve Rusya örneklerinde, Batı’da meydana gelen değişim ve dönüşüm sürecinin bir sonucu olan modernizmi, kendi iç dinamikleri dahilinde değil de elitler eliyle gerçekleştirilen bir proje olarak tecrübe edilişleri ele alınırken Gregory Jusdanis’in “gecikmiş modernlik” ve Nilüfer Göle’nin “çoğul modernlik”, “alternatif modernlik”, “yerel modernlik” gibi kavramlaştırmalarla geliştirdiği “batı-dışı modernlik” tasavvurları çerçevesinde ele alınacaktır. Batı’nın tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla tanım kazanmış modernleşme süreçlerinde Batı’ya öykünen her toplum gibi Türkiye ve Rusya da kendi geleneksel yapıları içerisinde bir değişim ve dönüşümü yaşayarak kendilerine yeni bir kültür yaratmanın yanı sıra kendilerine has bir modernlik tasavvuru da geliştirmişlerdir. En nihayetinde, “batı dışı” iki toplumun modernleşme süreçleri ele alındığında görülecektir ki “batı-dışı modernlik” kavramıyla modernlik deneyiminin merkezine Batı’yı oturtmak yerine birçok modernlik deneyiminin varlığından söz edilebileceği gibi bu modernleşme süreçlerini her toplumun farklı ve kendine özgü yorumladığı gibi bu yorumlarda da tarihsel ve kültürel öğelerin belirleyici olduğu dikkatlere sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Criticism Of Modernization In Turkish and Russian Literature In The Context Of Non-western Modernity
2020
Yazar:  
Özet:

Modernism, which is experienced as a natural process within its inner dynamics in the West, has been seen as a more ideological approach in non-Western societies and has manifested itself in the form of an imposition from above, following a cycle from above to below. This process of modernization, experienced and imposed under the given conditions, has also led to a deep breakdown as it has created a resistance in the community. In the examples of Turkey and Russia that we will address at this point, modernism, which is a result of the change and transformation process that occurs in the West, will be discussed as an experience as a project carried out by the elite, not within its own internal dynamics, while the "delayed modernity" of Gregory Jusdanis and the "alternative modernity" of the Nilüfer Lake will be discussed in the framework of the "external modernity" designs developed by concepts such as "multiple modernity", "alternative modernity", "local modernity". In the modernization processes that have gained the recognition of the history, culture and geography of the West, like every society in the history of the West, Turkey and Russia have also experienced a change and transformation within their traditional structures, creating a new culture for themselves and developing a modernity pattern for themselves. Finally, when it comes to the processes of modernization of the two "outwestern" societies, it will be seen that the concept of "outwestern modernity" can be referred to as the existence of many modernity experiences, rather than the center of the modernity experience, as these processes of modernization are interpreted by each society differently and in its own character, as the historical and cultural elements are determining in these comments.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 419
Atıf : 1.709
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini