Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Muhabbetten Hınca: Bektaşi Aynasında Yakup Kadri Karaosmanoğlu
2019
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

    Bu makalede, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Bektaşiliğe bakışını şekillendiren etkenlerin, yaşamı ve çalışmaları bağlamında ele alınması amaçlanmaktadır. Bahse konu amaç doğrultusunda, Karaosmanoğlu’nun romanları ve özellikle Nur Baba olmak üzere çalışmalarındaki belirli simalar ve hadiselerin hayat öyküsünden kesitler içerdiği öne sürülmektedir. Bu bakımdan Yakup Kadri’nin Bektaşilik algısı ve tasviriyle kendi gerçek yaşamına ışık tuttuğu anlaşılacaktır. Nur Baba, Yakup Kadri’nin bir edebiyatçı olarak Bektaşiliğe dair tecrübeleri ve bu düşüncelerini romanlaştırdığı öncü çalışmasıdır. Romanın kaleme alınmasında halkın Kızılbaş/Alevi ve Bektaşilere yönelik merakının etkisi de vardır. Kızılbaş/Alevi ve Bektaşiler, çoğu zaman kendileri dışındaki topluluklarca bir merak konusu oldu. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki onlar ile aynı inancı paylaşmayanlar, tarih boyunca söz konusu topluluklar aleyhine birtakım iftira ve ithamlar üretti. Cinsel içerikli suçlamalar bunların başlıcalarıdır. Söz konusu durumu besleyen nedenlerin başındaysa, Kızılbaş/Alevi ve Bektaşilerin tarihsel tecrübeleri ve inançlarının bir gereği olarak, ibadetlerini dışa kapalı gerçekleştirmeleri gelmiştir. Bu da özellikle cem törenleri merkezli dile getirilen “mum söndü” metaforu üzerinden, aleyhlerine yöneltilen çeşitli dedikoduların üretilmesine vesile oldu. Bu nedenle Yakup Kadri’nin, merkezinde bir Bektaşi tekkesi ve şeyhinin olduğu Nur Baba romanıyla mevcut tartışmaları yeniden alevlendirdiği ve aynı zamanda birçok eleştirinin de muhatabı olduğu görülür. Çalışmada ilk olarak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eserlerindeki belirli temalar ortaya konulmaktadır. Bunu, dönem ve zamanı bağlamında Nur Baba’nın içten bir analizi takip edecektir. Akabinde, bu genel çerçeve içerisinde, Yakup Kadri’nin romanını hangi motivasyon ve etkilerle kaleme aldığı ve romanın tefrikalar halinde yayımlanmasından sonra meydana gelen tartışma ve eleştiriler ortaya konulmaktadır. Takip edilen yöntem uyarınca da bir bütün olarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu edebiyatında Bektaşilik kurgusu ve bu kurgunun gerçekle olan ilişkisi irdelenecektir.    

Anahtar Kelimeler:

In the sight of the sight of the sight of the sight of Jacob,
2019
Yazar:  
Özet:

In this article, it is intended to discuss the factors that shaped the view of Yakup Kadri Karaosmanoğlu to Bekaisity, in the context of life and work. In accordance with the subject purpose, it is suggested that Karaosmanoğlu's novels and specific symbols and events in his work, especially Nur Baba, contain cuts from the life story. From this point of view, it will be clear that Jacob Kadri has kept the light of his real life with the perception and image of Bekaisilik. Nur Baba is Yakup Kadri’s literary work that novelizes his experiences and thoughts about the Beathering. There is also an influence of the public’s curiosity about the Red Bull/Alevi and the Baktaş. The Red/Alevians and the Baktazians were often a question of curiosity from the communities other than themselves. The research also shows that those who do not share the same belief with them have produced a number of lies and accusations against those communities throughout history. Sexual accusations are the main ones. In the beginning of the reasons that feed the situation, the Red Bull/Alevi and the Bektaş have come to perform their worship outdoors, as a reason for their historical experiences and beliefs. This was also an occasion for the production of various rumors against them, especially through the metafora "mumi was deleted" focused on the century ceremonies. Therefore, it appears that Yakup Kadri, in the center of a Bektaşi tekkesi and sheikhin, has rebuilt the existing discussions with the novel Nur Baba, and at the same time many criticisms are also a counterpart. In the study first, certain topics are revealed in the works of Yakup Kadri Karaosmanoğlu. This will be followed by a sincere analysis of Nur Baba in the context of time and time. At the end, within this general framework, discussions and criticisms arise with what motivation and influence the novel of Yakup Kadri took and which occurred after the publication of the novel in the form of tefrics. According to the method followed, as a whole, Yakup Kadri Karaosmanoğlu literature will be the fiction of Bektaşilik and the relationship of this fiction with the reality.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 920
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi