Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 49
 İndirme 11
Aile İçi Şiddetin Toplumsal Cinsiyet Rolü Üzerindeki Etkisi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama
2019
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

İnsan yaşamımın hemen hemen her alanında karşı karşıya kalınan şiddet, önüne geçilemeyen bir şekilde pek çok kişinin hayatını, fiziksel ve ruhsal sağlığını, huzurunu ve mutluluğunu etkileyen bir tehlike olarak varlığını sürdürmektedir. Aile içinde şiddet ise daha çok eşe yönelik ve erkeğin kadına uyguladığı şiddet biçiminde olmaktadır ve ataerkil toplumlarda şiddetin dışavurumu ile erkeğe baskın olması öğretilmektedir. Bu bağlamda aile içi şiddetin temelinde bireylerin toplumsal cinsiyetlerine yönelik tutumları yatmaktadır. Bu araştırmanın amacı, aile içi şiddetin toplumsal cinsiyet rolü üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmada verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Ankette öğrencilerin kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik sorular (cinsiyet, yaş vb) ile Zeyneloğlu ve Terzioğlu (2011) tarafından geliştirilen “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği” ile Şahin ve Dişsiz (2009) tarafından geliştirilen “Aile İçi Şiddet Tutum Ölçeği” yer almaktadır. Araştırmaya Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmet Bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler arasından rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 317 öğrenci katılmıştır. Araştırmada betimsel istatistiklerin yanı sıra değişkenler arası ilişkiler için t testi ve varyans analizi gibi parametrik testler ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin aile içi şiddeti genel olarak reddettikleri ve toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumlara sahip oldukları belirlenmiştir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerleşmesi ve aile içi şiddetin önlenmesi için bilinç ve farkındalık kazandırmak amaçlı çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Family Violence On The Social Gender Role: A Application To University Students
2019
Yazar:  
Özet:

Violence faced in almost every part of my human life continues to exist as a danger that affects many people’s lives, physical and mental health, peace and happiness in an unprecedented way. Violence within the family is more directed to the spouse and the form of violence that the man applies to the woman, and in parental societies, violence is taught to be overwhelming to the man. In this context, on the basis of domestic violence lies the attitudes of individuals towards social gender. The aim of this study is to determine the impact of domestic violence on the social gender role. The research technique was used in the collection of data. The survey includes questions aimed at determining the personal information of students (gender, age, etc.) and the "Social Gender Roles Attitude Scale" developed by Zeyneloğlu and Terzioğlu (2011) and the "Family Violence Attitude Scale" developed by Shahin and Dişsiz (2009). The study included 317 students from the Faculty of Health Sciences of Kırıkkale University who studied in the Children's Development, Physiotherapy and Rehabilitation, Health Management and Social Services departments, selected by random sampling method and accepted to participate in the study. The study used parametric tests and correlation analysis such as t test and variance analysis for visual statistics as well as intervariable relationships. The research finds that university students generally deny domestic violence and have equal attitudes towards social gender roles. It is necessary to conduct studies aimed at raising awareness and awareness in order to establish social gender equality and prevent domestic violence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 358
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini