Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 8
Tarihsel Süreç İçerisinde Zihin Engelli Bireylerin Dünya’da ve Türkiye’de Tanılama Süreci
2020
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Geçmişten günümüze, zihin engelli bireylerin tanılama süreci sosyokültürel, ekonomik, siyasi özellikler ve bilimsel ilerlemelerle birlikte değişiklik göstermiştir. Bu bireylerin tanılama sürecinde dışlayıcı ve geleneksel bir anlayıştan, kapsayıcı ve çağdaş bir anlayışa, tıbbi tanılamadan eğitsel tanılamaya doğru bir geçişin olduğu görülmektedir.Tanılama, kapsam ve uygulama açısından dünyada ve Türkiye’de her geçen gün gelişmekte olan bir süreçtir. Tanılama, bireylerin zihin engelinin, zihin işlevlerinin ve uyumsal becerilerinin değerlendirilmesi için standartlaştırılmış ve bireysel olarak uygulanan araçlarla toplanan bilgilerin elde edildiği bir süreçtir. Zihin engelli bireylerin tanılama sürecinin bugünkü duruma nasıl geldiğini anlamak için tanılamanın özel eğitim içerisindeki yerini ve önemini, geçirdiği evrimi tarihsel süreç içerisinde ele almak gerekmektedir. Dünyada ve Türkiye’de tanılama sürecinin geçmişini ve bugününü Batı ülkeleri ile Türkiye açısından karşılaştırılarak ele alınması geleceğe yönelik çalışmaların yapılmasına katkı sağlayacaktır. Bu sayede, günümüzdeki tanılama sürecinin durumunu anlamak ve Türkiye’nin tanılama sürecindeki artılarını ve eksilerini belirleyebilmek için, tarihsel süreç içerisinde değerlendirilmesinde fayda vardır. Bu çalışmanın amacı, zihin engelinin dünyada ve Türkiye’de tanılanmasına yönelik sürecin sistematik olarak verilmesidir. Araştırmada 1600’lü yıllardan 2000’li yılların sonuna kadar Osmanlı Devleti’nde ve Türkiye Cumhuriyeti’nde zihin engelli bireylerin tanılama sürecinin olumlu yönde değişiklik gösterdiği ancak tanılama süreciyle ilgili birtakım sorunların olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın ileri araştırmalara temel oluşturacağı ve tanılamayla ilgili yasal düzenlemelere rehber olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Process Of Identification Of People With Mental Disabilities Within The World and In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

From the past to the present, the process of recognition of mental disabled individuals has changed along with socio-cultural, economic, political characteristics and scientific progress. The process of recognition of these individuals seems to be a transition from an exclusive and traditional understanding to an comprehensive and contemporary understanding, from medical recognition to educational recognition.In terms of recognition, scope and application, it is a process that develops every day in the world and in Turkey. Recognition is a process in which information is obtained using standardized and individually applied tools to assess individuals' mental disorder, mental function and compatibility skills. In order to understand how the process of recognition of mental disabilities has come to the present state, the place and importance of recognition in the special education, the evolution of it, must be addressed in the historical process. Comparing the past and today of the recognition process in the world and in Turkey will contribute to the work towards the future. Thus, it is useful to understand the state of the present recognition process and to identify the advantages and disadvantages of Turkey in the recognition process, to be evaluated within the historical process. The aim of this study is to systematically give the process to recognize the mental obstacle in the world and in Turkey. The research shows that in the Ottoman State and the Republic of Turkey, from the 1600s to the 2000s, the process of recognition of people with mental disabilities has changed in a positive direction, but there are a number of problems related to the process of recognition. It is believed that this study will be the basis for advanced research and will be a guide to legal regulations relating to recognition.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 114
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini