Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 57
 İndirme 15
Sosyo-kültürel Değişim Sürecinde Kuşaklararasında Anneliğin Dönüşümü: Denizli İli Örneği
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadınların tümüne özgülenen bir rol olan annelik hem kadınsı öz hem de toplumsallaşma sürecinde edindiği bilgi ve tecrübelerin toplamı olarak değerlendirilebilir. Annelik olgusu tek bir perspektifle irdelenemeyecek çok boyutlu bakışı gerekli kılan bir alandır. Çünkü annelik doğası gereği biyolojik, hormonal, sosyal, psikolojik ve kültürel alanı kapsayan içinde içkin anlamları barındıran bir olgudur. Annelik, bir taraftan kadın olmanın beraberinde getirdiği cinsiyet ve toplumsal cinsiyete bağlı tanımlamaları içine alırken diğer taraftan kişisel karar ve arzuları bünyesinde taşıyan bir gönüllülük sürecidir. Bu çerçevede mekânsal zorluklar, ailenin ve sosyal çevrenin kadından beklentileri, ev içi sorumluluk ve iş hayatının birlikte sürdürülmesinden kaynaklı çifte mesainin kadın üzerinde yarattığı baskı, bu süreçte ortaya çıkabilecek zorluklarla mücadele edebilme yetisi kadının annelik kimliğini belirleyen temel etmenlerdir. Dolayısıyla kadının annelik kimliğini kadının biyolojik ve hormonal yapısıyla ilişkilendirsek bile toplumsallaşma sürecindeki değer, norm ve kültürel öğeleri de bu kapsama dahil etmek gerekir. Tarihin çeşitli dönemlerinde farklı anlamlar yüklenen annelik olgusu, küreselleşmeyle birlikte önemli ölçüde dönüşüme uğramıştır. Kadınların kamusal alana daha fazla katılıyor olması, bilgi-iletişim teknolojileri ve tıp dünyasında meydana gelen gelişmeler, çocuklar için gündüz bakımevleri, ana okul ve etüt merkezleri gibi kurumsal yapıların yaygınlık kazanması kadınların annelik rollerini etkilemiştir. Tüm bu değişimler ışığında günümüz toplumlarında anneliğin dönüşümünü sosyolojik açıdan değerlendirmek annelik rollerine ilişkin temel dinamikleri anlamamız açısından da önemli olacaktır. Bu bağlamda araştırmada, anne ve kızlarına, anneliği nasıl tanımladıkları, annelik konusuna ait bilgi kaynaklarını nereden edindikleri, annenin çocuk ile kurduğu ilişkinin boyutları sorularak kuşaklararası annelik olgusu analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın verileri, 2019 yılında yaklaşık beş aylık bir süreci kapsayan saha çalışmasına dayanarak elde edilmiştir. Bu çerçevede nitel araştırma deseninden yola çıkarak anne ve kızlarına derinlemesine görüşme soru formları uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırmaya katılan iki kuşak annelerin anlatılarından yola çıkarak veriler anlatı analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, kadınların meslek hayatına daha fazla katılım göstermeleri, internet ağlarının sağladığı bilgi kaynakları, kurumsal yapıların çocuk yetiştirme konusunda sundukları hizmetler, kentleşmenin beraberinde getirdiği aile içi rollerin kadın açısından daha fazla sorumluluk içermesi annelik kimliğinin kuşaklar arasında değişimine sebep olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Transformation Of Motherhood In Generations In The Process Of Social-cultural Change: A Sea Example
2020
Yazar:  
Özet:

A role that is dedicated to all women, maternity can be considered as the sum of knowledge and experience acquired in both the female self and the process of socialization. The phenomenon of maternity is an area that requires a multi-dimensional look that cannot be viewed in one perspective. Because maternity is a phenomenon that, by its nature, covers the biological, hormonal, social, psychological and cultural fields. Motherhood is a voluntary process that, on the one hand, includes the gender and social gender-related definitions of being a woman, while on the other hand, involves personal decisions and desires. In this context, spatial difficulties, the expectations of the family and the social environment from the woman, the pressure of the double mass on the woman caused by the maintenance of domestic responsibility and work life together, the ability to cope with the difficulties that may arise in this process are the fundamental factors that determine the motherhood identity of the woman. Thus, even if we link the motherhood identity of the woman with the biological and hormonal structure of the woman, we must include the values, norms and cultural elements in the process of socialization in this coverage. The phenomenon of maternity, which has been charged with different meanings in various periods of history, has changed significantly with globalization. The increased participation of women in the public area, the developments in the information and communication technologies and the medical world, the popularity of corporate structures such as daycare facilities for children, primary schools and study centers have influenced the maternity roles of women. In light of all these changes, it will also be important for us to understand the fundamental dynamics of maternity roles to evaluate the transformation of maternity in today’s societies. In this context, the study, asked their mothers and daughters how they defined maternity, where they obtained the sources of information about maternity, the dimensions of the relationship that the mother established with the child, tried to analyze the phenomenon of intergenerational maternity. The data of the research was obtained on the basis of field work that covered a process of approximately five months in 2019. In this framework, the data was collected by applying deep-interviews forms to their mothers and daughters, starting from the quality research pattern. The two generations of the researchers, based on the stories of the mothers, analyzed the data by the story analysis. According to the research findings, the increased participation of women in the professional life, the information resources provided by the internet networks, the services provided by corporate structures in the education of children, the family roles brought with by urbanization and more responsibility for women have led to the change of motherhood identity among generations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.082
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini