Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 122
 İndirme 76
 Sesli Dinleme 2
Medyada Kadın ve Temsil Biçimi: Tv Dizileri Üzerinden Bir Tartışma
2019
Dergi:  
Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kimlikler, “ben kimim?” sorusuna verdiğimiz cevaplardır. Peter Berger, kimliklerin bu dünyanın içinde üretildiğine, içselleştirildiğine ve her bir kimliğin kendi öz gerçekliğiyle kavranması gerektiğine vurgu yapar. Berger’in söyleminin aksine, kadın kimliği üzerinde erkeklik ya da annelik gibi olguların kurduğu tahakküm biçimleri, kimliği kendi doğasından uzaklaştırmaktadır. Özellikle medyanın izlerkitlenin tutumlarını, davranışlarını, düşüncelerini, kimliklerini etkilediği göz önünde bulundurulduğunda, kadın kimliğini temsil biçimleri bir hayli önemli kazanmaktadır. Hâlbuki “annelik” kadının biyolojik bir yetkinliği, erkeklik ise kadın kimliğinin eşitidir. Medyanın üretim biçimiyle “annelik” bir biyolojik yetkinlik, erkeklik ise bir eşit olmaktan çıkarak “kadın” kimliğini baskılayan ve tahakkümü altına alan bir kimliğe dönüşmektedir. Ve kadın ancak “anne” olarak ya da “eril” bir gücün himayesindeyken yaşayabilen bir özne olarak sunulmaktadır. Kadının edilgen temsili toplumsal sorunları tetikleyen bilincin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ülkemizde her geçen gün artan kadın tacizleri, cinayetleri kadın kimliğine yaklaşımın tekrar gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. Araştırmanın kuramsal zemini George Gerbner’in kültivasyon (ekme) kuramına dayanmaktadır. Gerbner’e göre medya belirli tutumları ve düşünceleri ekip yerleştirerek toplumun gerçeklik algısını biçimlendirir. Araştırmanın amacı, “kadın” kimliği üzerinde kurulmaya çalışılan tahakküm(ler) karşısında medyanın tutumunu incelemek ve “kadın” kimliğinin öz gerçekliğiyle temsilinin önemine dikkat çekmektir. Amaç doğrultusunda televizyon dizilerinde reytingi yüksek olan “Kadın” dizisi göstergebilim yöntemiyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak medyanın egemen ideolojik bir bakış açısıyla “kadın” kimliğini güçsüz, eril bir güce muhtaç “anneliği” ise güçlü ve kendine yeten bir kimlik olarak üreterek, kadın kimliğini kendi öz gerçekliğinden uzaklaştırdığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Woman and Representative In Media: A Debate About Tv Series
2019
Yazar:  
Özet:

The identity, “Who am I?” These are the answers we give to the question. Peter Berger emphasizes that identities are produced within this world, that they are internalized, and that each identity must be understood by its own reality. Unlike Berger’s saying, the forms of attitude established by facts such as masculinity or maternity on the female identity remove the identity from its own nature. Especially given that the media affects the attitudes, behaviors, thoughts, and identities of the audience, the forms of representation of the female identity gain a lot of importance. However, "motherhood" is the biological capacity of the woman, while masculinity is equal to the identity of the woman. With the form of production of the media, "motherhood" is a biological ability, while masculinity is a identity that is out of being equal and represses the "woman" identity and is under the control. And the woman is presented only as a "mother" or as an entity that can live when it is under the custody of a "heril" power. The representative of the woman prepares the ground for the formation of awareness that triggers social problems. In our country, increasing women’s harassment every day makes murders forced the approach to women’s identity to be reviewed again. The theoretical foundation of the research is based on George Gerbner's theory of cultivation. According to Gerbner, the media forms the perception of reality of society by placing certain attitudes and thoughts in a team. The purpose of the study is to study the attitude of the media towards the “woman” identity and to draw attention to the importance of representation of the “woman” identity with its authentic reality. According to the purpose, the "Woman" series, which has a high rating in television series, has been analyzed by the indicative method. As a result, the media, from a dominant ideological point of view, has seen that the “woman” identity is weak, a power is needed; and that the “motherhood” is produced as a strong and self-sufficient identity, and that the female identity is removed from its own self-reality.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 213
Atıf : 850
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini