Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 12
Holstein Irkı İneklerde Target Breeding ve Presynch-ovsynch Senkronizasyon Yöntemlerinin Postpartum İlk Tohumlamada Gebe Kalma Oranı Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sunulan çalışmada Holstein ırkı ineklerde target breeding ve presynchovsynch senkronizasyon protokollerinin ilk tohumlamadaki gebe kalma oranı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada postpartum 30-35. günler arasında olan ve 2,5-6 yaşlı 160 sağlıklı Holstein ırkı inek kullanıldı. İneklere ilk olarak rektal ve ultrasonografik muayene yapıldı ve genital sisteminde herhangi bir sorun tespit edilmeyen hayvanlar çalışmaya dahil edildi. Çalışmada hayvanlar 3 gruba ayrıldı. Birinci Grup (Target breeding, n=60) ineklere 14 gün arayla 3 kez PGF2? enjeksiyonu yapıldı. Üçüncü PGF2? enjeksiyonundan sonra 72. saate kadar östrus gösteren hayvanlar tohumlandı. Östrus göstermeyen hayvanlar ise 80. saatte sabit zamanlı olarak tohumlandı. İkinci Grup (Presynch-Ovsynch, n=50) ineklere ise 14 gün arayla iki kez PGF2? enjeksiyonu yapıldı ve ikinci PGF2? enjeksiyonundan 12 gün sonra Ovsynch protokolüne başlandı. Üçüncü Grup (Kontrol, n=50) ineklere ise herhangi bir uygulama yapılmadı. Postpartum ilk tohumlama günü ve gebe kalma oranları kayıt altına alındı. Tohumlama sonrası ineklerin gebelik muayeneleri 30. günde ultrasonografi ile yapıldı. Bulgular: Target breeding, presynch-ovsynch ve kontrol grubunda gebe kalma oranları sırasıyla; %36,66 (22/60), %32,0 (16/50) ve %24,0 (12/60) olarak belirlendi (p>0.05). Target breeding grubunda son PGF2? enjeksiyonundan sonra 72 saat içerisinde 38 (%63,33; 38/60) inekte östrus gözlemlendi. Östrus gösterdiği tespit edilip tohumlanan ve östrus göstermeden sabit zamanlı tohumlanan ineklerin gebelik oranları sırasıyla %42,10 (16/38) ve %27,27 (6/22) bulundu. Öneri: Target breeding ve presynch-ovsynch gruplarında ilk tohumlama sonrası gebe kalma oranları istatistiksel olarak artmamasına rağmen bu gruplarda kontrol grubuna göre daha yüksek gebe kalma oranları elde edilmiştir. Sonuç olarak bu senkronizasyon protokollerinin ilk servis periyodunda olumlu etkisinin olabileceği ancak daha fazla hayvan sayısı ile yeni çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Holstein Irki Ineklerde Target Breeding ve Presynch-ovsynch Senkronizasyon Yontemlerinin Postpartum Ilk Tohumlamada Gebe Kalma Orani Uzerine Etkisi
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The presented study aimed at determining the effects of target breeding and presynchovsynch synchronization protocols on the rate of pregnancy in the first seed. Method and method: The study used a healthy Holstein breed of cow between 30-35 days of postpartum and 2,5-6 years old. The cows were first performed rectal and ultrasound examinations, and animals that had no problems in the genital system were included in the study. The animals were divided into three groups. The first group (Target breeding, n=60) cows are PGF2 3 times between 14 days. The injection was made. The third PGF2? The animals that showed estrus until 72 hours after the injection were seed. Animals that don’t show estrus were seed in a fixed time at 80 hours. The second group (Presynch-Ovsynch, n=50) is PGF2 twice between 14 days. The injection was done and the second PGF2? 12 days after the injection, the Ovsynch protocol began. The third group (Control, n=50) has not been applied to cows. The postpartum first day of fertilization and pregnancy rates were recorded. The pregnancy examination of cows after seed was carried out with ultrasound in the 30th day. Results: In target breeding, presynch-ovsynch and control group, pregnancy rates were set as 36.66% (22/60), 32.0% (16/50) and 24.0% (12/60) respectively (p>0.05). The latest PGF2 in the target breeding group? In 72 hours after the injection, 38 (63.33%; 38/60) injections were observed. The pregnancy rates of cows that were detected and seated and that were seated for a fixed time without a estrus were 42.10% (16/38) and 27.27% (6/22) respectively. Recommendation: In the target breeding and presynch-ovsynch groups, the rate of pregnancy after the first seed has not increased statistically, but in these groups, the rate of pregnancy has been higher than in the control group. As a result, it is believed that these synchronization protocols may have a positive effect in the first service period, but with more animals, new studies should be carried out.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.181
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini