Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 24
 İndirme 5
Repeat Breeder İneklerde Tohumlama Sonrası Yapılan Hormonal Desteğe, Laktasyon Sayısı, Süt Verimi ve Sağımda Geçen Gün Süresinin Etkisi
2020
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Repeat breeder ineklerde tohumlama sonrası uygulanan hormonal desteğe; laktasyon sayısı, süt verimi ve sağımda geçen gün süresinin etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; en az bir kez doğum yapmış, seksüel siklusları düzenli ve en az 3 kez tohumlandığı halde gebe kalmamış, 169 Holstein ırkı inek kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen ineklere PGF2?+ovsynch östrus senkronizasyonu uygulandı. Sabit zamanlı tohumlanan inekler (0. gün) 4 gruba ayrıldı. Birinci gruba (Grup I, Progesteron grubu, n=42) dâhil edilen ineklerin vajinalarına tohumlama sonrası 84. saatte progesteron salan intravajinal araç (PRID) yerleştirildi ve 9. günde vajinadan uzaklaştırıldı. İkinci gruba (Grup II, hCG grubu, n=40) dahil edilen ineklere 7. günde hCG kas içi uygulandı. Üçüncü grup (Grup III, Progesteron+hCG grubu, n=45) hayvanlara ise progesteron ve hCG uygulamaları kombine edildi. Dördüncü gruptaki (Grup IV, Kontrol grubu, n=42) hayvanlara herhangi bir uygulama yapılmadı. Bulgular: Tohumlama sonrası 30. gündeki gebe kalma oranları Grup I?de %40,47; Grup II?de %37,50; Grup III?te %44,44 ve Grup IV?te ise %30,95 olarak belirlendi (p>0,05). Laktasyon sayılarına göre Grup I dışındaki gruplarda gebe kalma oranlarında istatistiksel bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Ancak tüm repeat breeder inekler değerlendirildiğinde laktasyon sayısı ?3 olan hayvanların gebe kalma oranları laktasyon sayısı 1 ve 2 olanlara göre daha düşük bulundu. Ayrıca kontrol grubundaki ineklerde süt verimleri arttıkça gebe kalma oranının düştüğü tespit edildi (p<0,05). Sağımda geçen gün sürelerine göre gruplar arasında istatistiksel bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Öneri: Repeat breeder ineklerde tohumlama sonrası yapılan hormon uygulamalarında gebe kalma oranı istatistiki olarak artmamakla birlikte; hormonal destek yapılan gruplarda gebelik oranı kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu.. Ayrıca repeat breeder ineklerde laktasyon sayısı ve sağımda geçen gün sürelerinin gebelik oranını etkilemediği ancak süt verimi arttıkça gebelik oranının düştüğü belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of The Number Of Lactations, Milk Yield and Days Of Milking On The Hormonal Support After Insemination In Repeat Breeder Cows.
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Repeat breeder is to the hormonal support applied after seed in cows; the study of the number of lactations, milk productivity and the effect of the day-to-day period in the mouth. In the study, 169 Holstein breeds were used, having at least one birth, having regular sexual cycles and having at least three seeds without pregnancy. PGF2+ovsynch estrus synchronization was applied to the cows involved in the study. The fixed-time seed cows (0. day) were divided into 4 groups. In the vagina of cows included in the first group (Group I, Progesterone group, n=42) in the 84th hour after the seed was placed the intravenous drug (PRID) of progesterone salan and was removed from the vagina on the 9th day. The cows included in the second group (Group II, hCG group, n=40) were applied hCG within the muscle on the 7th day. In the third group (Group III, Progesterone+hCG group, n=45), progesterone and hCG applications were combined. The animals in the fourth group (Group IV, Control group, n=42) were not treated. Results: The rate of conception on the 30th day after insemination was 40.47% in Group I; 37.50% in Group II; It was determined as 44.44% in Group III and 30.95% in Group IV (p>0.05). No statistically significant difference was found in the pregnancy rates in groups other than Group I according to the number of lactations (p>0.05). However, when all repeat breeder cows were evaluated, the conception rate of animals with ?3 lactation number was found to be lower than those with 1 and 2 lactation numbers. In addition, it was determined that as the milk yield increased in the cows in the control group, the rate of conception decreased (p<0.05). There was no statistical difference between the groups according to the days of the day (p>0,05). Recommendations: Repeat breeder cows have not statistically increased the rate of pregnancy in hormone applications performed after seminality; hormonal supported groups have found the rate of pregnancy higher than the control group.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.181
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini