Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 9
Bütünleşik çok kriterli karar verme teknikleri ile yeşil tedarikçi seçimi
2022
Dergi:  
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi
Yazar:  
Özet:

Önemi son yıllarda daha da artan Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi (YTZY) kavramı, tüm faaliyetlerinde çevresel etkileri ön planda tutan bir tedarik zinciri olarak ele alınmaktadır. Günümüzde işletmeler sadece ekonomik performansları açısından değil aynı zamanda YTZY’yi önemli kılan çevresel performansları açısından da dikkate alınmaktadır. Ancak YTZY, tedarikçilerin katılımı olmadan gerçekleştirilemez. Bu nedenle tedarikçilerinin doğru belirlenmesi, daha iyi bir YTZY performansının geliştirilmesinde hayati önem taşımaktadır. YTZY literatüründe birçok sektörde çok sayıda araştırma bulunurken, çevreye etkisi büyük olan kimya sektörünün boya alt alanındaki araştırmalar sınırlıdır. Tedarikçi seçimi çalışmalarında Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) tekniklerinin sıklıkla kullanıldığı, ancak farklı yaklaşımların sonuçlarının karşılaştırıldığı ve bütünleştirildiği az sayıda çalışma olduğu görülmektedir. Bu araştırmada, farklı ÇKKV teknikleri kullanılarak yeşil tedarikçi seçimi yapılmakta ve sonuçlar karşılaştırılarak bir araya getirilmektedir. Çalışmada, her biri ANP ile entegre olan MOORA-Oran Yöntemi, MOORA-Referans Noktası Yaklaşımı, GRA ve COPRAS yöntemleri ile kimya endüstrisinin boya alt dalında yeşil tedarikçi seçimi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra genel bir sıralama elde etmek için COPELAND yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma uygulanan sektör açısından özgün bir model önermekte ve ÇKKV yöntem sonuçlarını entegre ederek literatüre katkı sağlamaktadır. Çalışmada öne sürülen model, yeşil tedarikçi seçim modelinin oluşturulmasında karar vericilere yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Green Supplier Selection With Integrated Multi-criteria Decision Making Techniques
2022
Yazar:  
Özet:

The concept of Green Supply Chain Management (GSCM), whose importance has increased in recent years, is considered as a supply chain that prioritizes environmental impacts in all its activities. Nowadays, businesses are considered not only in terms of their economic performance, but also in terms of their environmental performance which makes GSCM important. However, GSCM cannot be conducted without the participation of the suppliers. Due to this fact, correct determination of their suppliers has vital importance in developing a better GSCM performance. While there is a plenty of research in many sectors in GSCM literature, the research in the paint subfield of the chemical sector, which has a great environmental impact, is limited. It is seen that Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques are frequently used in supplier selection studies, however, there are few studies where the results of different approaches are compared and integrated. In this research, green supplier selection is conducted using different MCDM technics, and the results are compared and combined. In the study, green supplier selection was carried out in the paint sub-branch of the chemical industry with the MOORA-Ratio Method, MOORA-Reference Point Approach, GRA and COPRAS methods, each of which is integrated with the ANP Then, the COPELAND method was used to obtain a general ranking. This research contributes to the literature by proposing a unique model in terms of the applied sector and integrating MCDM method results. The model proposed in this study can help the decision makers in order to build a green supplier selection model.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 105
Atıf : 307
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi