Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 132
 İndirme 67
Yeşil Tedarikçi Seçiminde Bulanık Çok Amaçlı Doğrusal Programlama Yaklaşımlarının Karşılaştırılması
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru kalitede, doğru yerde üreterek en uygun maliyetle müşterilere ulaştırmayı amaçlayan tedarik zinciri yönetiminde ele alınması gereken başlıca konulardan birisi tedarikçi seçimidir. İşletmelerin hedeflerine ulaşmasında tedarikçilerin maliyet, kalite, zamanında teslimat ve esneklik gibi performansları doğrudan üretimi etkilemesi nedeniyle uygun tedarikçiyi seçen ve uygun sipariş dağıtımını belirleyen işletmeler, diğerlerine göre rekabet açısından daha avantajlı bir konuma gelmektedir. Yasal düzenlemeler ve çevrenin korunması konusunda insanlar arasında artan bilinç işletmeleri Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi (YTZY) uygulamalarına önem vermeye zorlamış ve bu durum tedarikçi seçiminde Yeşil Tedarikçi Seçimi (YTS) kavramını ortaya çıkarmıştır. YTS nitel ve nicel çelişkili faktörleri içeren bir Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemidir. YTS için birçok bireysel ve bütünleşik yaklaşım önerilmiş ve önerilmeye devam etmektedir. Birden fazla çelişkili amaçların yer aldığı çok-amaçlı doğrusal programlama problemlerini tek-amaçlı doğrusal programlama problemi olarak modelleyebilmek için kullanılan yaklaşımlar hem bulanık sayılar ile hem de kesin sayılar ile birlikte kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, öncelikle YTS için karar vericilerdeki belirsizliği ele almak için yeni bir Bulanık Çok-Amaçlı Doğrusal Programlama (BÇADP) modeli oluşturulmuştur. Daha sonra, en iyi YTS’yi seçebilmek ve sipariş dağıtımını yapabilmek için BÇADP yaklaşımlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca karar verici görüşlerinin model üzerindeki etkisini ölçebilmek amacıyla Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kriterlerin ağırlıklarını belirlemek için kullanılmıştır. Önerilen modelin ve BÇADP yaklaşımlarının uygulanabilirliği ve karşılaştırılması bir örnek üzerinde gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Fuzzy Multi-objective Linear Programming Approaches In Green Supplier Selection
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

One of the main issues to be addressed in supply chain management, which aims to deliver the right product at the right time, in the right quality, in the right place, and at the most appropriate cost, is the supplier selection Enterprises that select the right suppliers and determine the appropriate order distribution are more competitive in terms of competitiveness than others because the performance of suppliers, such as cost, quality, on-time delivery and flexibility, affects direct production in achieving their goals. Increasing awareness among people about legal regulations and the protection of the environment has forced them to attach importance to Green Supply Chain Management (GSCM) practices, which reveals the Green Supplier Selection (GSS) concept in supplier selection. GSS is a Multi-Criteria Decision Making (MCDM) problem involving qualitative and quantitative conflicting factors. Many individual and integrated approaches to GSS have been proposed and continue to be proposed. In order to model multi-objective linear programming problems with multiple conflicting goals as a single-purpose linear programming problem, the approaches used can be used with both fuzzy numbers and exact numbers. In this study, a new Fuzzy Multi-Objective Linear Programming (FMOLP) model was developed to address the uncertainties in decision makers for GSC. Later, the comparison of fuzzy MCDM approaches was made to select the best GSS and to make order distribution. In addition, the Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used to determine the weights of the criteria in order to measure the influence of decision-makers' opinions on the model. The feasibility and comparability of the proposed model and the fuzzy MCDM approaches are illustrated on an example.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.752
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini