Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
CRITIC TABANLI ARAS YÖNTEMİ İLE OECD ÜLKELERİNİN DİJİTAL HAZIRLIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ
2022
Dergi:  
Akademik Yaklaşımlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülkelerin ekonomik olarak büyümesinde ve iyileşmesinde dijitalleşme, önemli bir rol oynamaktadır. Ülkelerin dijitalleşmeye geçiş sürecindeki girişimleri diğer ülkelerin dijitalleşme konusundaki stratejilerini, ekonomik faaliyetlerini ve dijital hazırlık girişimlerini etkileyebilmektedir. Çalışmada OECD’ ye üye olan otuz sekiz ülkenin dijital hazırlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden CRITIC tabanlı ARAS yöntemi ile hesaplamalar yapılarak OECD ülkelerine ilişkin sıralama belirlenmiştir. Önem ağırlıklarının belirlenmesinde CRITIC yöntemiyle yapılan hesaplamalar sonucunda en önemli kriterin Temel İhtiyaçlar olduğu belirlenmiştir. Bu kriteri sırasıyla İşletme ve Devlet Yatırımları, Beşeri Sermaye, Start-up Çevresi, İş Yapma Kolaylığı, Teknolojiyi Benimseme ve Teknolojik Altyapı kriterleri izlemektedir. CRITIC yöntemiyle belirlenen ağırlıklar kullanılarak ARAS yöntemiyle gerçekleştirilen analizler sonucunda OECD’ye üye olan ülkelerin dijital hazırlık düzeylerine ilişkin sıralamalar elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre ilk beş ülkenin Lüksemburg, ABD, İsviçre, Kore ve İzlanda olduğu son beş ülkenin ise Kosta Rika, Yunanistan, Türkiye, Kolombiya ve Meksika olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determining Digital Readiness Levels Of The Oecd Countries With Critic-based Aras Method
2022
Yazar:  
Özet:

Digitalization plays a significant role in the economic growth and development of countries. The attempts at digitalization made by some countries can influence the type of digitalization strategies, economic activities, and digital readiness initiatives that other countries of the world apply. This study aimed to determine the digital readiness levels of 38 OECD member countries. The CRITIC-based ARAS method, a multiple-criteria decision making method, was used to calculate their digital readiness levels and rank them accordingly. In calculating the significance weights with the CRITIC method, Basic Needs was identified as the most important criterion, followed by Business and Government Investment, Human Capital, Start-up Environment, Ease of Doing Business, Technology Adoption and Technology Infrastructure, in respective order of importance. From the results of the analyses conducted with the ARAS method using the weights determined through the CRITIC method, the rankings of the OECD member countries in terms of their digital readiness levels were obtained. According to these results, the top five countries for digital readiness levels were Luxembourg, the USA, Switzerland, Korea, and Iceland, while Costa Rica, Greece, Turkey, Colombia, and Mexico were the lowest ranked countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Akademik Yaklaşımlar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 2.014
2023 Impact/Etki : 0.32
Akademik Yaklaşımlar Dergisi