Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 10
G20 Ulkeleri̇ni̇n Di̇ji̇tal Hazirlik Performanslarinin Anali̇zi̇: Entropi̇ Tabanli Vikor Yontemi̇ İle Bi̇r Uygulama
2021
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Dijitalleşme ile ülkeler bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak ekonomik anlamda verimliliklerini sağlayabilmektedirler. Özellikle büyük ekonomilere sahip olan ülkelerin dijitalleşme eğilimleri ve faaliyetleri küresel ekonomiyi etkileyebilmektedir. Dolayısıyla büyük ekonomiye sahip olan ülkelerin dijitalleşme performanslarının ölçümü büyük önem kazanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, en son 2019 yılı için ölçülen G20 grubunda yer alan 19 ülkenin CISCO Dijital Hazırlık Endeksi (CDRI) bileşenlerine ait değerler üzerinden söz konusu ülkelerin dijital hazırlık performanslarını ENTROPİ tabanlı VIKOR Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemi ile ölçmektir. Bulgulara göre, ENTROPİ tabanlı VIKOR yöntemi kapsamında ülkelerin ortalama dijital hazırlık performans değerinden daha iyi değerlere sahip olan ülkelerin Güney Kore, ABD, Almanya, İngiltere, Avustralya, Japonya, Kanada ve Fransa olduğu gözlenmiştir. Dolayısıyla diğer G20 ülkelerinin ortalama dijital hazırlık performansından daha iyi değerlere sahip olan ülkeler ile dijital hazırlık performansı açısından uyum içinde olması açısından dijital hazırlık performanslarını artırmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunların dışında, ülkelerin dijital hazırlık performansları ayrıca ENTROPİ tabanlı ARAS, BTA, COPRAS, EDAS, ROV, TOPSIS, WASPAS ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) ÇKKV yöntemleri ile ölçülmüştür. Yöntemlere göre ölçülen değerler ile ülkelerin CDRI değerleri arasındaki en fazla ilişki ENTROPİ tabanlı VIKOR yöntemi ile olduğu için söz konusu ÇKKV yöntemleri içinde CDRI’nın en iyi ENTROPİ tabanlı VIKOR yöntemi ile açıklanabileceği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Digital Readiness Performances Of G20 Countries: An Application With Entropy-based Vikor Method
2021
Yazar:  
Özet:

With digitalization, countries can achieve economic efficiency by using information and communication technologies. In particular, the digitalization trends and activities of countries with large economies can affect the global economy. Therefore, measuring the digitalization performance of countries with large economies gains great importance. In this context, the aim of the study is to measure the digital readiness performance of the 19 countries in the G20 group, which was last measured for 2019, over the values of the CISCO Digital Readiness Index (CDRI) components, using the ENTROPI-based VIKOR Multi-Criteria Decision Making (MCDM) method. The findings revealed that South Korea, USA, Germany, England, Australia, Japan, Canada and France had better values than the average digital preparation performance value of the countries within the scope of the ENTROPY-based VIKOR method. Therefore, it was concluded that other G20 countries should increase their digital readiness performance in order to be in harmony with the countries that have better values than the average digital readiness performance in terms of digital readiness performance. Apart from these, the digital readiness performances of the countries were also measured by ENTROPI-based ARAS, BTA, COPRAS, EDAS, ROV, TOPSIS, WASPAS and Gray Relational Analysis (GIA) MCDM methods. Since the highest correlation between the values measured according to the methods and the CDRI values of the countries was with the ENTROPI-based VIKOR method, it was evaluated that among the mentioned MCDM methods, CDRI could be best explained with the ENTROPI-based VIKOR method.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 446
Atıf : 1.039
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini