Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 28
 Görüntüleme 298
 İndirme 96
Hemsi̇releri̇n Hasta Egi̇ti̇mi̇ Verme Durumu ve Etki̇leyen Faktorleri̇n Beli̇rlenmesi̇
2017
Dergi:  
Communicata
Yazar:  
Özet:

Giriş: Hasta eğitimi, hastanın kendi sağlık gereksinimlerini karşılamak için bağımsızlık kapasitesinin desteklenmesi olarak ifade edilmektedir. Hasta eğitimi süreci birbirini izleyen ve birbiriyle etkileşim içinde olan veri toplama/eğitim gereksinimlerini belirleme, tanılama, planlama, uygulama, değerlendirme ve kayıt etme aşamalarından oluşmaktadır. Hasta eğitimi; hasta/ailesi/yakınları, hemşire ve diğer sağlık ekibi üyelerin bulunduğu ve hastanın yatışından taburcu oluncaya kadar devam eden dinamik bir süreçtir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, Erzurum il merkezinde çalışan klinik hemşirelerin hasta eğitimi verme durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmanın evrenini; Erzurum il merkezinde yer alan bir üniversite ve Kamu Hastaneler Birliğine bağlı iki devlet hastanesinde çalışan hemşireler oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise, araştırma kriterlerine uyan ve olasılıklı örneklem yönteminden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen hemşireler oluşturdu. Araştırma 378 hemşire ile tamamlandı. Veriler 15 Nisan–15 Haziran 2016 tarihleri arasında, “Klinik Hemşirelerin Verdikleri Hasta Eğitimini Değerlendirme Anketi” ve “Sosyodemografik Özellikler” formu kullanılarak araştırmacılar tarafından ilgili hastanelerde hemşirelere gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra yüz yüze görüşülerek toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamalarının 28.10±6.26, %87’sinin kadın, %60.1’inin lisans mezunu, %37.8’inin cerrahi kliniğinde ve  %56.3’ünün 1-5 yıldır çalıştığı saptandı. Hemşirelerin %67.2’sinin hasta eğitiminin gerekliliğine inanmadıkları ve %55.3’ünün ise hasta eğitimi vermedikleri saptandı. Hemşirelerin, genelde akılcı ilaç kullanımı (%30.2), hijyen (%23.5) hastaneye oryantasyon eğitimi (%18.8), beslenme (%16.9), hastane kuralları (%18.8), taburculuk (%8.7), postop-preop (%7.4) gibi konularda eğitim verdikleri tespit edildi. Hemşirelerin günlük çalışma düzeninde ilk sırada yaptıkları faaliyetler sıralamasında ilaç tedavisinin birinci sırada, hasta eğitiminin ise yedinci sırada bulunduğu belirlendi. İş yükü fazlalığı, zamanı etkin kullanama ve hastaların sosyo-kültürel seviyesinin düşük olması, hemşirelerin hasta eğitimi yaparken karşılaştıkları sorunlar arasında ilk sıralarda yer aldığı saptandı. Sonuçlar: Hemşirelerin büyük çoğunluğunun hasta eğitiminin gerekliliğine inanmadıkları ve hemşirelerin yarısından fazlasının hasta eğitimi yapmadıkları saptandı. Ayrıca eğitim veren hemşirelerin genelde akılcı ilaç kullanımı, hijyen, hastane oryantasyonu, beslenme, hastane kuralları ve taburculuk gibi konular hakkında eğitim verdikleri belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

The Condition Of Patient Training and The Determination Of The Factors Affecting
2017
Dergi:  
Communicata
Yazar:  
Özet:

Introduction: Patient education is expressed as supporting the patient’s independence capacity to meet his own health needs. The patient training process consists of the stages of identifying, recognizing, planning, implementing, assessing and recording the data collection/training requirements that are interacting with each other. Patient education is a dynamic process that continues with the patient/family/family, nurses and other members of the health team and the patient is dismissed. Purpose: The purpose of this study is to determine the condition and factors that affect the patient education of clinical nurses working in the Erzurum province center. Method: The universe of research was formed by nurses working in a university located in the center of the province of Erzurum and two state hospitals associated with the Association of Public Hospitals. The sampling of the research was formed by nurses that met the research criteria and selected by the simple random sampling method from the possible sampling method. The study was completed with 378 nurses. From 15 April to 15 June 2016, the data were gathered by researchers using the "Clinical Nurses' Patient Education Assessment Survey" and "Sosiodemographic Characteristics" form after the necessary statements were made to nurses in the relevant hospitals. Results: The average age of the nurses involved in the study is 28.10±6.26, 87 percent of women, 60.1 percent of graduates, 37 percent of women. It was found that 8 in the surgical clinic and 56.3% worked for 1-5 years. 67.2% of nurses found that they did not believe the need for patient education and 55.3% did not provide patient education. Nurses were found to be trained in subjects such as mental drug use (30.2 per cent), hygiene (23.5 per cent), hospital orientation training (18.8 per cent), nutrition (16.9 per cent), hospital rules (18.8 per cent), dismissal (8.7 per cent) and post-preop (7.4 per cent). In the first place in the work order of the nurses, the drug treatment was ranked first, and the patient training was ranked seventh. The excess workload, the effective use of time and the low socio-cultural level of patients have been found to be among the problems that nurses face during patient training. Results: The majority of nurses did not believe in the need for patient education and more than half of nurses did not do patient education. It was also determined that educating nurses were usually trained on topics such as reasonable drug use, hygiene, hospital orientation, nutrition, hospital rules and deportation.

Anahtar Kelimeler:

2017
Dergi:  
Communicata
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Communicata

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 206
Atıf : 1.042
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini