Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 12
Onkoloji Hemşirelerinin Palyatif Bakım Hakkındaki Görüşleri
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışma onkoloji hastalarına bakım veren hemşirelerin palyatif bakım hakkındaki görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Yöntemler: Tanımlayıcı türdeki çalışmanın örneklemini bir üniversite hastanesi ve tıp fakültesi hastanesinin onkoloji servisinde çalışan 92 hemşire oluşturdu. Araştırma öncesi gerekli olan izinler alındı. Veri toplama aracı olarak “Tanıtıcı Bilgiler ve Hemşirelerin Palyatif Bakım Hakkında Bilgilerini ve Uygulamalarını içeren Yapılandırılmış Soru Formu” kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve t-testi (Kolmogorov-Smirnov Z testi) kullanıldı. Sonuçlar: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş aralığının 18-53 arasında, yaş ortalamalarının 29,09, çoğunluğunun kadın ve lisans mezunu olduğu ve meslekte çalışma süresinin 1-5 yıl arasında değiştiği belirlendi. Hemşirelerin yarıdan fazlasının (%54,3) palyatif bakım hakkında bilgi almadığı, bilgi aldığını belirtenlerin bu bilgiyi lise ve üniversite eğitimi sırasında (%72,2) edindikleri, çoğunluğunun (%80,4) çalıştıkları kurumda palyatif bakım konusunda hizmet içi eğitim programının olmadığı, %77,2’sinin palyatif bakım ile ilgili eğitim programında yer alması gereken konuların “iletişim ve semptom yönetimi” olması gerektiğini, %54,3’ünün palyatif bakıma küratif tedavinin mümkün olmadığı durumda ya da ileri evre hastalık aşamasında başlanılmasının uygun olacağını düşündüğü tespit edildi. Öneri: Hemşirelerin çoğunluğunun palyatif bakıma ilişkin eğitim almadığı görüldü. Bu sonuçlar doğrultusunda kurumlarda hizmet içi eğitim programları oluşturulması ve bu eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Oncologists' Opinions About The Palliative Care
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The study was conducted in order to evaluate the opinions of nurses who care for oncology patients on palliative care. Methods: The sample of the study in the identifying type was made by 92 nurses working in the oncology service of a university hospital and a medical faculty hospital. The required permissions were obtained prior to the investigation. The data collection tool was used as a "Standard Question Form that contains indicative information and information and applications for palliative care of nurses". In the evaluation of the data, identifiable statistics and t-test (Kolmogorov-Smirnov Z test) were used. Results: The age range of nurses involved was between 18-53 years, the average age of 29,09 years, the majority of them were women and graduates, and the time of work in the profession varied between 1-5 years. More than half of nurses (54.3%) did not receive information about palliative care, those who said they received information had obtained this information during high school and university education (72.2%), the majority (80.4%) did not have a service-in-service training program on palliative care in the institution where they worked, 77.2% did not have the topics to be included in the palliative care-related training program should be "communication and symptom management", 54.3% did not have the possibility of palliative care curative treatment or would be appropriate to begin in the advanced stage of the disease. Recommendation: The majority of nurses have not been trained in palliative care. According to these results, it may be recommended to establish service-in-service training programs in the institutions and to ensure continuity of these training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.502
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini