Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 11
İzmir Mezar Taşlarında Hastalık ve Sağlık
2008
Dergi:  
Sanat Tarihi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yüzyıllardan beri Batı Anadolu Bölgesi’nin en önemli ticaret merkezi konumundaki İzmir, tarihi eserleri açısından bir çok araştırmaya konu olmuştur. Daha çok mimarlık abideleri hakkında yapılan bu çalışmalar, kuşkusuz, İzmir’in tarihi ve sosyal yaşamı konusunda önemli veriler sunmaktadır. Ancak Bölgenin merkezi olan bu canlı kentin mezarları ve mezar taşları ile ilgili çalışmalar ne yazık ki yetersizdir. Oysa ki, Üzerlerindeki yazı ve süslemeleriyle, ait oldukları dönemin, sanatına, folkloruna, diline ve estetik kaygılarına ışık tutan mezar taşları, Tarih, Sanat Tarihi, Tıp Tarihi, Eczacılık Tarihi, Botanik, Dil ve Edebiyat gibi farklı bilimsel disiplinlerin çalışma alanlarına yardımcı bilgiler içermeleri açısından son derece önemli belgelerdir.   Özellikle, Türk Süsleme sanatında İslam öncesi dönemlerden başlayarak, Anadolu’da 13-19. yüzyıllar arasında önemli yer tutan hayat ağacı tasvirlerinin bölgedeki mezar taşlarında, stilizasyona uğramakla birlikte sıklıkla kullanılması ilgi çekicidir. Ebedi hayat’ı simgeleyen bu ve benzeri sembolik ögelerin tarihsel gelişimi ve sağlıkla ilişkisi kültür tarihi açısından da son derece yararlı bilgiler sunmaktadır.   Bu çalışma, mezar taşı kitabelerinde ölüm nedeni olarak söz edilen hastalıklarla ilgili küçük bir ön çalışmadır. Ayrıca, taşlar üzerine işlenen ve mezarlıklarda bir çiçek bahçesi görünümü oluşturan bezemelerin çeşitli sembolik anlamlarına da kısaca değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Disease and Health In The Tomb Stones
2008
Yazar:  
Özet:

For centuries, Izmir, the most important trading center of the Western Anadolu region, has been the subject of many research in terms of its historical works. These studies on more architectural buildings, without a doubt, provide important data about the historical and social life of İzmir. But the work on the tombs and tomb stones of this living city, the center of the region, is unfortunately insufficient. However, with their writings and decorations, the tomb stones that keep light on their time, art, folklore, language and aesthetic concerns are extremely important documents in terms of information that helps the fields of work of different scientific disciplines such as History, Art History, Medical History, Pharmacy History, Botanics, Language and Literature. Especially, it is interesting that, starting from the pre-Islam periods in the Turkish decoration art, life tree paintings, which hold an important place in Anatolia between the 13th and 19th centuries, are often used in the cave stones in the region, while being stylized. The historical development of these and similar symbolic objects, which symbolize eternal life, and their relationship with health, also provide extremely useful information in terms of cultural history.   This study is a small preliminary study on the diseases mentioned as the cause of death in the grave stone books. It is also briefly referred to the various symbolic meanings of the stones processed and forming the appearance of a flower garden in the cemetery.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sanat Tarihi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 446
Atıf : 1.095
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini