Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 133
 İndirme 68
Üniversite Öğrencilerinde Premenstrual Sendrom ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Arasındaki İlişki
2019
Dergi:  
Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Premenstrual sendrom üreme çağındaki kadınlarla görülen problemlerden biridir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı, ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde 677 kız öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Chi-Square, Independent Samples t-test, Logistic regression analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yaş ortalaması 20.27±1.60’dır. Öğrencilerin  yüzde 69.7’si eğitim fakültesinde öğrenim görmektedir. Katılımcıların menstruasyon öyküsü özellikleri değerlendirildiğinde; öğrencilerin yüzde 73.3’ü menarş yaşı 13-15 yaş arasında olduğunu (ortalama menarş yaşı 13.32±1.19), ortalama menstruasyon sıklığı 27.65±3.68,  yüzde 76.4’ü menstruasyon süresi 5-7 gün arasında olduğu (ortalama menstruasyon süresi 5.86±1.38) ve yüzde 87.6’sı düzenli menstruasyon olduğunu, yüzde 81.4’ü de dismenore yaşadığını ifade etmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %62’sinin premenstrual sendrom yaşadığı saptanmıştır. Öğrencilerin Premenstrual Sendrom Ölçeği puan ortalaması 121.30±34.02, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II puan ortalaması 123.50±18.63 olarak saptanmıştır. Bu çalışmada; dismenore varlığı, yemeğin tadına bakmadan tuz kullanma, annenin premenstrual sendrom yaşaması kız öğrencilerde premenstrual sendrom prevelansını etkileyen faktörler olarak belirlenmiştir. Ayrıca Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II manevi gelişim ve beslenme davranışları alt boyutlarının da premenstrual sendrom prevelansını etkilediği saptanmıştır. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom prevelansının yüksek, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ise orta düzeyde olduğu görülmüştür. Premenstrual sendromla baş etmek ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları geliştirmek için kadınların adölesan çağdan itibaren ele alınması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Premenstrual Syndrome and Healthy Lifestyle Behavior In University Students
2019
Yazar:  
Özet:

Premenstrual syndrome is one of the problems seen in women in the reproductive age. This study was conducted as a identifying, relationship seeking to study the relationship between premenstrual syndrome and healthy lifestyle behaviors in university students. The study was conducted with 677 girls students at Mehmet Akif Ersoy University. The data of the study was collected using personal information form, Premenstrual Syndrome Scale, Healthy Lifestyle Behavior Scale-II. In the assessment of the data, the percentage, average, Chi-Square, Independent Samples t-test, Logistic regression analysis were used. The average age of students involved in the study is 20.27±1.60. 69.7 percent of students are studying at the faculty. When the menstrual history of participants was assessed; 73.3 percent of students said that the menstrual age was between 13-15 years old (the average menstrual age 13.32±1.19), the average menstrual frequency 27.65±3.68, 76.4 percent said that the menstrual time was between 5-7 days (the average menstrual time 5.86±1.38) and 87.6 percent said that they had regular menstruation, and 81.4 percent said that they had dysmenore. The study found that 62% of students experienced premenstrual syndrome. The student’s Premenstrual Syndrome Score score average is 121.30±34.02, the Healthy Lifestyle Behavior Score-II score average is 123.50±18.63. In this study; the presence of dysmenore, the use of salt without taste of food, the mother's premenstrual syndrome has been determined as factors affecting the premenstrual syndrome prevelancy in girls students. It has also been found that the underdimensions of mental development and nutritional behaviors of the Healthy Lifestyle Behavior Scale-II also affect the pre-menstrual syndrome. As a result, pre-menstrual syndrome in university students has been shown to have a high, healthy lifestyle behavior at a medium level. To deal with premenstrual syndrome and improve healthy lifestyle behaviors, women should be treated from the adolescent age.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 140
Atıf : 805
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini