Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 39
 İndirme 12
Cumhuri̇yet Donemi̇nde Ci̇cek Salginlari ve Alinan Onlemler
2020
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Bulaşıcı hastalıklar, tarih boyunca insan varlığını ve toplumları tehdit etmiştir. Nüfus hareketleri başta olmak üzere birçok yolla yayılan bu hastalıklar, büyük yıkımlara sebep olmuştu. Tarihi geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan çiçek hastalığı da insanlığı tehdit eden bulaşıcı hastalıkların en önemlileri arasında yer almıştır. Hastalık, yayıldığı bölgelerde büyük can kayıplarına yol açmış ve bu nedenle devletler söz konusu hastalıkla mücadeleye büyük önem vermişlerdir. Çiçek salgını ile mücadeleye Osmanlı Devleti döneminde başlanmıştı. Özellikle Balkan ve Birinci Dünya savaşları sırasında büyük yıkımlara neden olan salgın hastalıklar arasında çiçek de yer almıştı. Çiçek salgınları ile mücadeleye Millî Mücadele ve Cumhuriyet dönemlerinde de devam edilmiştir. Cumhuriyet döneminde çiçek salgınları genellikle Suriye, Irak ve İran gibi komşu ülkelerden çeşitli vasıtalarla Anadolu’ya geçmiştir. Bu nedenle Cumhuriyet hükümetleri, yurt dışından gelen çiçek salgınlarından korunmak amacıyla sınır üzerinde yer alan bölgelerde gerekli tedbirler almıştır. Bunun yanında yurt içinde yayılan ve varlığı tespit edilen vakaların salgınlara fırsat vermeden bastırılması için yoğun çalışmalara başlanmıştı. Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâleti, hastalığın yayıldığı bölgelere sağlık ekipleri göndermiş ve geniş ölçüde aşılama çalışmalarına başlanmıştı. Bu çalışmada Cumhuriyet döneminde 1926-1931 Suriye’den, 1942-1944 Suriye ve Irak’tan ve 1956-1957 yılları arasında da İran, Irak ve Suriye’den yayılan çiçek salgınları ve bunlara karşı sınır kapıları ile yurt içinde alınan önlemler incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

In The Republic Of The Republic Of The Republic Of The Republic Of The Republic Of The Republic Of The Republic Of
2020
Yazar:  
Özet:

Infectious diseases have threatened human existence and communities throughout history. These diseases, spread in many ways, including population movements, have caused major destruction. The flower disease, which has a history of thousands of years ago, has also been among the most important infectious diseases that threaten humanity. The disease has led to large losses in the areas where it spread, and therefore the states have given great importance to the fight against the disease. The fight against the flower epidemic began in the Ottoman state. Flowers were among the epidemic diseases that caused major destruction during the Balkans and the First World War. The fight against the flower epidemics continued during the National Struggle and Republic periods. During the period of the Republic, flower epidemics often passed through various means from neighboring countries such as Syria, Iraq and Iran to Anadolu. Therefore, the Republican governments have taken the necessary measures in the areas on the border in order to protect against flower epidemics from abroad. In addition, intense work was started to suppress cases spread and found in the country without giving an opportunity to epidemics. The health and internal health department sent medical teams to the areas where the disease spread and began large-scale vaccination studies. This study will examine the flowering epidemics spread from Syria in 1926-1931 and from Syria in 1942-1944 and from Iran, Iraq and Syria in 1956-1957 and the measures taken within the country and the border doors against them.

Anahtar Kelimeler:

Smallpox Outbreaks and Measures Taken In The Republic Period
2020
Yazar:  
Özet:

Infectious diseases have threatened human existence and societies throughout history. These diseases, which spread in many ways, especially population movements, caused great destruction. Smallpox, which has a history dating back thousands of years, is among the most important infectious diseases that threaten humanity. The disease caused great loss of life in the regions where it spread, and therefore states gave great importance to the fight against the disease. The fight against the smallpox, epidemic started in the Ottoman Empire period. Smallpox, was among the epidemic diseases that caused great destruction, especially during the Balkan and First World wars. The fight against smallpox epidemics continued during the National Struggle and the Republic periods. In the Republican period, smallpox epidemics generally passed to Anatolia from neighboring countries such as Syria, Iraq and Iran by various means. For this reason, the governments of the Republic have taken necessary measures in the regions on the border in order to protect against smallpox epidemics coming from abroad. In addition, intensive work was started to suppress the cases that spread and detected in the country without giving an opportunity to outbreaks. The Ministry of Health and Social Assistance sent health teams to the regions where the disease was spread and vaccination studies were started on a large scale. In this study, the smallpox epidemics that spread from Syria during the Republic period from 1926-1931, Syria and Iraq between 1942-1944, and from Iran, Iraq and Syria between 1956-1957 and the measures taken in the country with border gates will be examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.228
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini