Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 11
Tanzimat’a Giden Yolda Bir Osmanlı Şehri Sivas (1777-1839)
2020
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)
Yazar:  
Özet:

Özellikle Anadolu Selçukluları döneminde hem payitaht şehirlerinden biri olması hem de bir ticaret merkezi olması nedeniyle en parlak dönemini yaşayan Sivas şehri, Osmanlı döneminde ise ticaret veya üretim hususunda önemli bir konuma sahip olmayıp ancak Osmanlı Devleti’nin idarî mekanizmasında bir üstünlüğe sahip durumdaydı. Tarihî ve şehir kimliği bakımından oldukça önemli bir şehir olmakla birlikte üzerinde hak ettiği ölçüde inceleme, araştırma ve akademik çalışma yapılmamış olup özellikle de tarihî belgelerin niteliğinden kaynaklı birtakım sorunlar nedeniyle 17. ve 18. yüzyılları araştırılmaya muhtaç niteliktedir. Alandaki bu boşluğu gidermek amacıyla Sönmez’in 2015 yılında tamamladığı Tanzimat’a Giden Yolda Bir Osmanlı Kenti: Sivas (1777-1839) başlıklı doktora tez çalışmasını düzenleyerek ortaya koyduğu bu eserde, 18. yüzyılın son çeyreğinden Tanzimat’a kadar olan dönemde Sivas şehrinin idarî, fizikî, toplumsal ve iktisadî yapısı, Sivas şer’iyye sicilleri ve II. Mahmut dönemine ait Sivas nüfus defterlerinden hareketle incelenmiştir. Şehir araştırmaları dört temel üzerinden ele alınır. Bunlar; fizikî yapı, yönetim, toplumsal yapı ve ekonomidir. Bu kitapta da yazar, Osmanlı Anadolu şehirlerinden olan Sivas şehrini “idarî yapı, fizikî yapı, toplumsal yapı ve iktisadî yapı” olmak üzere dört temel üzerinden ele alarak incelemiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Ottoman City In Sivas (1777-1839) On The Way To Tanzimat
2020
Yazar:  
Özet:

The city of Sivas, which lived in its brightest period because it was both one of the payitaht cities during the Anadolu Selçuklusi period and a trade center, in the Ottoman period did not have an important position in trade or production, but had a superiority in the administrative mechanism of the Ottoman State. It is a very important city in terms of historical and city identity, but it has not been studied, research and academic studies to the extent it deserves, and it is especially necessary to be studied in the 17th and 18th centuries due to a number of problems arising from the nature of historical documents. In this work he revealed by organizing a doctoral thesis work on the way to Tanzimat: Sivas (1777-1839) which was completed by Sönmez in 2015, the administrative, physical, social and economic structure of the city of Sivas in the period from the last quarter of the 18th century to Tanzimat, the records to the Sivas sher and II. It was studied by movement from the Sivas population records of the Mahmut period. City research is focused on four foundations. These are the physical structure, the management, the social structure and the economy. In this book, the author also examined the city of Sivas, which is from the Ottoman Anadolu cities, on the basis of four foundations, such as "the urban structure, the physical structure, the social structure and the economic structure".

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






2014


Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 366
Atıf : 1.091
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini