Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 4
Cevrimici Trolluk Olceginin Gelistirilmesi: Gecerlilik ve Guvenilirlik Calismasi
2021
Dergi:  
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı çevrimiçi ortamlarda trollüğü belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesidir. Araştırmada iki farklı çalışma grubu kullanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi için çalışma grubunu 493 üniversite öğrencisi (%72.2 kadın; %27.8 erkek) oluşturmaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi için çalışma grubunu ise 690 üniversite öğrencisi (%71.7 kadın; %28.3 erkek) oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen açımlayıcı faktör analizi sonucunda varyansın %56.80’ini açıklayan 16 madde ve 3 alt boyuttan oluştuğu görülmüştür. Açımlayıcı faktör analizi sonrasında elde edilen model doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiş ve uyum indeks değerlerinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin, ölçüt geçerliği ise Üniversite Öğrencileri İçin Yenilenmiş Siber Zorbalık Ölçeği ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin tamamı için cronbach alfa değeri .89 iken alt boyutları için .85, .73 ve .66 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Development Of Online Trolling Scale: Validity and Reliability Study
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to develop a valid and reliable measurement tool to determine trolling in online environments. Two different study groups were used in the study. The study group for the exploratory factor analysis consisted of 493 university students (72.2% female 27.8% male). The study group for confirmatory factor analysis consisted of 690 university students (71.7% female 28.3% male). As a result of the exploratory factor analysis, it was seen that it consisted of 16 items and 3 sub-dimensions that explained 56.80% of the variance. The model obtained after the exploratory factor analysis was tested with confirmatory factor analysis and it was determined that the fit index values were within acceptable limits. The criterion validity of the scale was carried out with the Revised Cyberbullying Scale for University Students. Whereas the Cronbach alpha value for the entire scale was .89 for all of the scales, the same was found for sub-dimensions as .85, .73, and .66. As a result, it can be stated that the scale is a valid and reliable measurement tool.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 51
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini