Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 34
 İndirme 2
Türkiye'nin Rekabet Gücünün Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Yöntemiyle Analizi (2005-2018 Dönemi)
2021
Dergi:  
Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde özellikle liberal piyasa ekonomisine bağlı olarak uluslararası ticaret yaygın hale gelmiş ve ülkeler yoğun bir rekabet ortamı içerisine girmişlerdir. Bu sebeple ülkeler uluslararası alanda hedefledikleri pazar payına sahip olabilmek, toplumun refah seviyesini yükseltebilmek ve ekonomik büyüme sağlayabilmek amacıyla rekabet güçlerini arttırmaya çalışmaktadırlar. Günümüzde dış piyasalarla rekabet edebilecek üretim ve ihracat yapısına sahip ülkeler refah düzeyini arttırarak, dünya piyasalarında öne çıkabilmektedir. Bu amaçla ülkelerin rekabet güçlerinin ölçümü ve birbiri ile karşılaştırılmasında farklı tekniklere başvurulmaktadır. Söz konusu ölçüm tekniklerinden bir tanesi de Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) yöntemidir. Bu çerçevede Türkiye’nin dış ticaret açısından bir değerlendirmesi yapılarak özellikle dışa bağımlılığını azaltmada hangi ürün gruplarında avantaj ya da dezavantaj sahibi olduğunu tespit etme ihtiyacı bu çalışmanın ortaya çıkış noktasını oluşturmuştur. Çalışmanın amacı, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10 ülke ile ticaret hacmi karşılaştırılarak 97 ürün grubu içinden rekabet gücünün ortaya konulmasıdır. Çalışmada Balassa’nın AKÜ yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada ortak veri mevcudiyetine bağlı olarak 2005-2018 dönemi ele alınmıştır. Analiz aşamasında kullanılan veriler Uluslararası Ticaret Sınıflandırması TradeMap veri tabanından elde edilmiştir. Analiz sonucuna göre Türkiye’nin 97 ürün grubundan ortalama olarak 42’sinde karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu, bu 42 ürün grubu içinden 19 adet üründe ise yüksek rekabet gücü elde ettiği bulgusuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis With The Method Of The Open Acceptance Of The Competitive Force Of Turkey (2005-2018 Period)
2021
Yazar:  
Özet:

Today, especially due to the liberal market economy, international trade has become widespread and the countries have entered an intense competitive environment. For this reason, countries are trying to increase their competitiveness in order to have their target market share in the international scope, to raise the level of society’s prosperity and to ensure economic growth. Today, countries with a production and export structure that can compete with foreign markets can stand out in the world markets by increasing their level of prosperity. For this purpose, different techniques are used to measure and compare the competitive forces of the countries. One of these measurement techniques is the Explained Comparative Excellence (ACU) method. In this context, the need to identify which product groups have the advantage or disadvantage in reducing their external dependence by making an assessment of the foreign trade of Turkey has formed the outcome point of this study. The aim of the study is to reveal the competitiveness of the 97 product groups compared to the 10 countries where Turkey exports the most. In this study, the method of Balassa was used. The study discussed the period 2005-2018 depending on the presence of common data. The data used in the analysis phase is obtained from the TradeMap database of the International Trade Classification. According to the analysis, it was found that Turkey has a comparative superiority in an average of 42 of 97 product groups, while 19 of these 42 product groups have a high competitive strength.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 86
Atıf : 402
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini