Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 268
 İndirme 86
 Sesli Dinleme 5
Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücü: Akü Endeksi ile Karşılaştırmalı Bir Analiz
2018
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Günümüzde ülkelerin dış ekonomik ilişkilerinde üstünlüğünün temel belirleyicilerinden biri uluslararası rekabet gücüdür. Küreselleşmenin ivme kazanmasının bir sonucu olarak ülkeler arasında dış ticaret ilişkilerinin yoğunlaşması rekabetin giderek artmasına neden olmaktadır. Özellikle Türkiye ekonomisi gibi yüksek cari açık veren gelişmekte olan ülkelerin makro ekonomik programlarında, rekabet gücünün arttırılması temel hedef olarak belirlenmektedir. Bu noktada Türkiye’de ‘iktisadi büyümenin motoru’ olarak ifade edilen imalat sanayi sektörlerinin dış ekonomik performansı ve dolayısıyla rekabet gücü büyük önem arz etmektedir. Gerek GSYİH içinde aldığı yüksek pay gerekse ihracattaki olumlu performansı nedeniyle Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün uluslararası rekabet gücü diğer sektörlere kıyasla daha stratejik bir konumdadır. Literatürde uluslararası rekabet gücünün ölçümüne ilişkin çok sayıda yöntem olmasına rağmen en yaygını ve en sık kullanılanı Balassa’nın geliştirdiği Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksidir. AKÜ endeksi, ülkenin herhangi bir mal veya sektör ihracatının toplam ihracattaki payı ile aynı mal veya sektörün dünya ihracatının toplam dünya ihracatındaki payı kıyaslanarak hesaplanır. Bu anlamda AKÜ endeksi sayesinde bir ülkenin herhangi bir mal veya sektörde, dış dünyaya karşı karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olup olmadığı rahatlıkla saptanır. Bu çalışmanın amacı, 1996-2015 döneminde Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün uluslararası rekabet gücünü sektörün en yüksek 10 ihracatçı ülkesi ile karşılaştırarak analiz etmektir. Bu doğrultuda çalışmada, uluslararası rekabet gücü ölçümünde Balassa’nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.519
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini