Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 66
 İndirme 7
İki Farklı Üniversitede Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Kilofobi ve Fiziksel Aktivite Düzeyleri
2015
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

GiriĢ: Kilo fazlalığı ya da şişmanlık özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeönemli halk sağlığı problemlerinden biridir. Kilo fazlalığı olan ya da şişman olan kişilere karşı sergilenen olumsuz önyargılı tutum „Kilofobi‟ olarak ifade edilmektedir. Kilofobi üniversite öğrencilerinde yaygın olarak görülür. Fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzının şişmanlığın önlenmesinde yararları olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı iki farklı üniversitede eğitim gören hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin kilofobi ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesidir. Yöntem: Kesitsel tipte olan araştırma Aralık 2014 tarihinde 524 (429 kadın ve 95 erkek) üniversite öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmaya Fırat Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Yüksekokulunda öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf hemşirelik ve ebelik öğrencileri dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kilofobi ölçeğinin (Fat Phobia Scale-FPS) kısa formu ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (International Physical Activity Questionnaire-IPAQ) kullanılmıştır. Kilofobi ölçeğinden alınan ortalama puan obeziteye yönelik önyargının ortalama değerini gösterir. Toplam fiziksel aktivite skoruna göre öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri „düşük‟, „orta‟ ve „yüksek‟ olarak sınıflandırıldı. Değişkenlerin karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklemler için t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 21,16±2,03 yıl olan öğrencilerin çoğunluğu (%81,9) kadındır. Tüm katılımcıların kilofobi ölçeğinden aldıkları ortalama değer 3,02±0,59 idi. Erkeklerin (3,05±0,59) kilofobi düzeyi kadınlardan (3,01±0,59) yüksektir ancak istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p > 0,05). Hemşirelik öğrencilerinin kilofobi ölçeğinden aldıkları ortalama puan 2,97±0,59 ve ebelik öğrencilerinin kilofobi ölçeğinden aldıkları ortalama puan 3,11±0,59‟dur. Hemşirelik ve Ebelik öğrencilerinin kilofobi tutumları arasında anlamlı bir farklılık vardır (p < 0,05). Öğrencilerin okudukları sınıflara göre ortalama kilofobi puanları istatistiksel olarak farklı bulundu (p < 0,05). Toplam fiziksel aktivite skoruna göre öğrencilerin %17,2‟sinin fiziksel aktivitesi düşük, %62,4‟ünün orta, %20,4‟ünün yüksek düzeyde idi. Kilofobi ölçeğinden alınan ortalama puanlar açısından, fiziksel aktivite düzeyi düşük, orta ya da yüksek olan öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p > 0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin kilo fazlalığı olan veya obez olan bireylere yönelik orta seviyede olumsuz tutumlarının olduğu görüldü. Kilofobi, obezite ve fiziksel aktivite konusunda eğitim programları ve seminerler verilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Kilofobia and Physical Activity Levels Of University Students Studying In Two Different Universities
2015
Yazar:  
Özet:

Introduction: Overweight or obesity is one of the most important public health problems in developed and developing countries. Negative prejudice to people with overweight or obese is expressed as "kilofobia". Kilofobia is commonly seen in university students. There are many studies that show that a physically active lifestyle is beneficial in preventing obesity. The aim of this study is to determine the levels of kilophobia and physical activity of nursing and abortion students who are trained in two different universities. The study was conducted on 524 (429 women and 95 men) university students in December 2014. This study included first, second, third and fourth-class nursing and abortion students who studied at the University of Fırat and Kahramanmaraş Sütçü Imam Health High School. The data collection tool is the short form of the fat phobia scale (FPS) and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). The average score taken from the kilophobia scale indicates the average value of the prediction to obesity. According to the total physical activity score, the levels of physical activity of students were classified as "low", "mediate" and "high". In comparison of variables, one-way variance analysis and t-test for independent samples have been used. Results: The majority of students with an average age of 21.16±2.03 years are women (81.9%). The average value that all participants received from the kilophobia scale was 3,02±0,59. The level of kilophobia in men (3,05±0,59) is higher than in women (3,01±0,59) but there is no statistically significant difference (p > 0,05). The average score that nursing students receive from the kilophobia scale is 2,97±0,59 and the average score that adult students receive from the kilophobia scale is 3,11±0,59". There is a significant difference between the kilophobia attitudes of nursing and Ebelik students (p < 0,05). According to the classes that students read, the average kilofobia scores were statistically different (p < 0,05). According to the overall physical activity score, 17.2 percent of students were low physical activity, 62.4 percent were average, 20.4 percent high. In terms of the average scores obtained from the kilophobia scale, there is no statistically significant difference between students with low, medium or high levels of physical activity (p > 0,05). Results: The research found that nursing and abortion students had a medium-level negative attitude towards individuals with overweight or obesity. Training programs and seminars on kilophobia, obesity and physical activity may be recommended.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 312
Atıf : 426
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini