Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Wars and Their Reflections in Terms Of Psycho-sociology in Turkish History Teaching (1914-1939)
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada amaç Türk tarih öğretiminde psiko-sosyal açıdan savaşlar ve yansımalarını incelemektir. Çalışmada tarihsel metot kullanılmıştır. Birincil kaynak olarak, Türkiye´de Maarif Vekâleti bünyesinde 1914-1939 yılları arasında okutulan tarih ders kitapları kullanılmıştır. Ders kitapları doküman incelemesi yolu ile incelenmiştir. Bahsi geçen ders kitaplarında Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı´nın yansımaları değerlendirilmiştir. Tarihsel anlatılar bir yönüyle toplumsal savunma mekanizmasının devreye girmesi anlamına gelmektedir. Bu savunma mekanizması iç ve dış toplumsal olaylara tepki gösterilmesi demektir. Adına grup davranışı ya da toplumsal tepki diyebileceğimiz bu eylemler; aşağılanma, göçe zorlanma, ölümler, kayıplar, açlık, taciz ve tecavüze maruz bırakılma gibi dramatik ve travmatik olaylar karşısında ortaya çıkmaktadır. Tarihsel anlatı, tarihsel metinler ve tarih ders kitapları bu ruhsal olayların birer uzantısı olarak görülebilir. Resmî tarih yazımında Balkan Savaşları hem bir felaket hem de göç/yerinden edilme olguları bakımından açık bir şekilde kendine yer edinmiştir. Savaşın yol açtığı ölümler, kayıplar ve insanların yaşadıkları yerden göç etmeleri gibi travmatik olaylar ders kitaplarında yer alan metinlere nüfuz etmiştir. Birinci Dünya Savaşı, bu döneme ilişkin tarih yazımında tıpkı Balkan Savaşlarındaki gibi, ölüm, kayıp, tecavüz ve aşağılanma gibi olaylar ile anılmış ve uğranılan haksızlık büyük bir duygusallıkla işlenmiştir. Anadolu´nun Yunanlılar ve batılı devletlerce işgal edilmesi ve işgal süresince yaşanılan travmatik olaylar Türklerin toplumsal psikolojisinde ve kolektif belleğinde derin iz bırakmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Psycho-social Wars and Reflections In The Teaching Of Turkish History (1914-1939)
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the psycho-social wars and reflections in the Turkish history teaching. A historical method was used in the study. As a primary source, history lessons studied between 1914 and 1939 in the Maarif Vekâleti in Turkey were used. The teaching books are studied through document examination. The above-mentioned curriculum books evaluate the reflections of the Balkan Wars, the First World War and the Liberation War. Historical narratives in a way mean the operation of the social defense mechanism. This defense mechanism means reacting to internal and external social events. These actions, which we can call group behavior or social reaction, occur in the face of dramatic and traumatic events such as harassment, immigration, deaths, losses, hunger, harassment and rape. Historical narrative, historical texts and history lessons can be seen as an extension of these spiritual events. In the official history, the Balkan Wars have clearly taken place in terms of both a catastrophe and the facts of immigration. Traumatic events, such as deaths, losses and migrations from where people live, have penetrated the texts in the lesson books. In the history of the First World War, as in the Balkan Wars, the injustice mentioned and suffered by events such as death, loss, rape and humiliation was treated with great emotion. The occupation of Anadolu by the Greeks and the Western states and the traumatic events during the occupation have left a deep footprint in the social psychology and in the collective memory of the Turks.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 385
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini