Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 67
 İndirme 18
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri ile Diğer Öğretmenlerin Sosyal Görünüş Kaygısı ve Saldırganlık Tutumlarının İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile diğer öğretmenlerin sosyal görünüş kaygısı ve saldırganlık tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve diğer öğretmenler oluşturmaktadır (n=372). Katılımcıların demografik özelliklerini tespit etmek için araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Katılımcıların sosyal görünüş kaygısını tespit etmek için Hart ve ark. (2008) tarafından geliştirilmiş ve ölçeğin Türkçe uyarlaması Doğan (2010) tarafından yapılan ‘’Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği’’ (SGKÖ), saldırganlık tutumlarını ölçmek için Kocatürk’ün (1982) ‘Saldırganlık Envanterinden’ yararlanılarak Tuzgöl (1998) tarafından geliştirilen “Saldırganlık Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma uygulanmıştır. Yapılan normallik testine göre verilerin analizinde, iki gurubun ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını incelemek için T-Testi, ikiden fazla bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler ortalamaları arasındaki farkın tespiti için ANOVA testi kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, sürekli değişkenleri arasında ise pearson korelasyon uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak: Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sosyal görünüş kaygısı ve saldırganlık envanteri ölçeğinde yaş, öğretmenlik tecrübesi ve idari görev durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Ancak cinsiyet, medeni durum ve çalışılan okul değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Diğer branş öğretmenlerin ise cinsiyet ve çalışılan okul değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Ancak yaş, medeni durum, öğretmenlik tecrübesi ve idari görev durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin saldırganlık puanları diğer branş öğretmenlerinin saldırganlık puanlarından yüksek bulunmuştur. Ayrıca sosyal görünüş kaygısı ve saldırganlık tutumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar dikkate alınarak, öğretmenlik programlarında mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik seminerler ve eğitim programlarının artırılması ve farklı programların tasarlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Body Education and Sports Teachers and Other Teachers' Social Appearance Anxiety and Aggressive Attitudes
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to study body education and sports teachers and other teachers’ social appearance anxiety and aggressive attitudes. The study consists of body education and sports teachers and other teachers who work in Eastern Anadolu and Southeast Anadolu (n=372). Personal information forms created by researchers were used to identify the demographic characteristics of participants. Hart and Ark to identify participants’ social appearance concerns. Developed by (2008) and the Turkish adaptation of the scale by Doğan (2010) "Social appearance anxiety scale" (SGKÖ) was used to measure the attitudes of aggression using Kocatürk's (1982) "Aggression Reserve" developed by Tuzgöl (1998) "Aggression scale" to measure the attitudes of aggression. In the assessment of the data, the number, percentage, average, standard deviation were applied as identifiable statistical methods. According to the normality test performed, in the analysis of the data, the T-Test was used to determine whether the difference between the average of the two groups is meaningful, the ANOVA test was used to determine the difference between more than two independent variables and the average of dependent variables. The t-test is used to compare quantitative continuous data between two independent groups, and the pearson correlation is applied between continuous variables. The data obtained in the study was analyzed using the SPSS 22.0 program. As a result: the social appearance concerns and aggression of body education and sports teachers have seen a significant difference in the scale of reserve according to the age, teaching experience and administrative job status variables (p<0,05). However, there is no significant difference between gender, civic status and the school variables studied (p>0,05). Other branches of teachers have seen significant differences according to gender and school variables studied (p<0,05). However, there is no significant difference in terms of age, civil status, teaching experience and administrative status (p>0,05). The aggressive scores of body education and sports teachers were higher than the aggressive scores of other branches teachers. There has also been a meaningful relationship in a positive direction between social appearance anxiety and aggressive attitude. Given these results, it is recommended to increase seminars and training programs to improve the current situation in the teaching programs and to design different programs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini