Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 130
 İndirme 53
İslam Hukukunda Kadının Evlilikle Sabit Olan Mali Hakları
2020
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Evlilik, İslam'ın çok büyük önem verdiği konulardan birisidir. Evlilik sözleşmesinden doğan bazı hukuki haklar vardır. Bu çalışmamızda, evlilikle sabit olan haklardan kadının mali haklarını islam hukuku perspektifinde tespit etmeye çalıştık. İslâm hukukunun kadının haklarını tespit ve tayin noktasında ortaya koyduğu en önemli hususlardan birisi de mali edinimlerdir. Hak, hukukun, bir başka ifade ile şeriatın bir yetki veya yükümlülük/sorumluluk olmak üzere benimsediği, kişiye ait olan şeylerdir. Evlilikten doğan malî haklar olarak, mehir, nafaka ve mirastan özet olarak bahsedildi. Mehir, evlenme esnasında kadına bu isimle ödenen mal ve benzeri şeylerdir. Başka bir ifadeyle evlilikte kadının nikâh akdi sonucunda hak kazandığı mal veya meblağ anlamında bir fıkıh terimidir. Kitap, Sünnet ve fıkıh literatüründe mehir kelimesi yerine, eş anlamda; “sadûk”, “saduka”, “nıhle”, “farîza”, “ecr”, “hıbâ”, “ukr”, “alâik”, “tavl” ve “nikâh” kelimeleri de kullanılır. Nafaka, infak edilen şey, azık, yiyecek, ev reisinin sağlamak zorunda olduğu yiyecek, giyecek, mesken ve benzeri şeylere denir. “ Nafaka- نفق” kökünden infâk; hayır yolunda mal sarf etmek anlamına gelir. Nafakanın çoğulu “nafakât-نفقات” tır. Bir terim olarak yiyecek, giyecek ve meskenden kişiye yetecek miktar anlamında kullanılır. Nafaka genel olarak ikiye ayrılır: 1. Kişinin nefsine/kendisine gerekli olan nafaka 2. Kişinin başkalarına vermesi gereken nafaka Miras, ölenin geride bıraktığı mal ve haklar demektir. Çoğulu “mevârîs” tir. Kelimenin “ورث” kökünden “إرث” mastarı, bir kimsenin malının ölümünden sonra hukuki mirasçılarına intikal etmesi demektir. Aynı kökten, “tevârüs”; karşılıklı mirasçı olmak veya bir kimsenin diğerine mirasçı olması; “vâris” mirasçı; “muris”, miras bırakan; “terike”, ölenin bıraktığı miras anlamlarında kullanılır. Miras ilmi anlamında kullanılan başka bir terimde “Ferâiz” dir. Bunun tekili olan “farîza”; farz, belirli pay, hisse demektir. Ferâiz, İslâm miras hukuku terimi olarak kullanıldığında, belirli miras hisseleri anlamını ifade eder. 

Anahtar Kelimeler:

The Legal Rights Of The Woman To Marriage In Islamic Law
2020
Yazar:  
Özet:

Marriage is one of the topics that Islam has great importance. There are some legal rights arising from the marriage contract. In this study, we tried to identify the financial rights of the woman from the rights that are fixed with marriage in the perspective of Islamic law. One of the most important aspects of the Islamic law in which the rights of the woman are identified and identified is the financial acquisition. The right is the things that the law, in other words, and the Charter accept as a power or obligation/responsibility, belong to the person. The marriage of the worship of the worship of the worship of the worship of the worship of the worship of the worship. Mahir is the property paid to the woman during marriage with this name and similar things. In other words, marriage is a term of fiction in the meaning of the property or property that the woman has gained as a result of the marriage agreement. In the book, Sünnet and Fıkıh literature, instead of the words mehir, the words “saduq”, “saduka”, “nhle”, “farîza”, “ecr”, “hıbâ”, “ukr”, “alâik”, “tavl” and “nikâh” are also used. Nafaka, what is spent, is called the food, the food, the clothes, the housing, and so on things that the home travellers must provide.” The good thing is the good thing, the good thing is the good thing, the good thing is the good thing, the good thing is the good thing. The majority of the money is “for money”. It is used as a term in the meaning of enough food, clothes and accommodation to a person. In general, it is divided into two parts: 1. It is a person’s self-sufficiency 2. The property that a person must give to others is the property and rights that the deceased has left behind. Many of them are “mighty”. The "heritage" from the root of the word, "heritage" means that a person injects the property to his legal heirs after his death. From the same roots, the word “their”; to be mutual inheritance or to be inheritance of one person to another; the word “their” inheritance; the word “their” inheritance; the word “their” inheritance that the deceased has left. In other words, the word “heritage” is used in the meaning of knowledge. The only thing that is "pharis" means farz, a certain share, a share. When the term is used as the Islamic Legislation of Heritage, it means certain share of heritage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 213
Atıf : 175
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini