Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 220
 İndirme 15
 Sesli Dinleme 1
HARRIS-TODARO GÖÇ MODELİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de iç göç hareketleri 1950’li yıllarda hızla artmaya başlamıştır ve bu iç göç hareketleri günümüzde de yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de 1970-2014 yılları arası gerçekleşmiş olan kırdan kente göç hareketleri, Harris-Todaro Göç Modeli ile açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler 1970-2014 yıllarını kapsamaktadır. Değişkenler; kriz yılları, eğitim (Taşımalı eğitim) ve tarımda 2000 sonrası yapısal değişimler kukla değişkenler olmak üzere, kırsal nüfusun toplam nüfusa oranı, tarımsal katma değerin toplam katma değerdeki payı ve kentsel istihdamdır. Tarımsal katma değerin toplam katma değerdeki payının ve kentsel istihdamın, Türkiye’de 1970-2014 yılları arasında gerçekleşmiş olan kırdan kente göç hareketleri üzerindeki etkilerini tahmin etmede VAR modeli kullanılmıştır. Değişkenler üzerinde en ektili olan değişkenin tespit edilmesi için Varyans Ayrıştırması yapılmış ve değişkenler üzerinde etkili olan değişkenlerin politika aracı olarak kullanılabilir olup olmadığını belirlemek için Etki-Tepki analizi yapılmıştır. Son olarak, değişkenler arası bulunan ilişkilerinin yönünü ve kaynağını belirlemek için Granger Nedensellik testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Türkiye’de 1970-2014 yılları arası gerçekleşmiş olan kırdan kente göçler ile kentsel istihdam ve tarımsal katma değerin toplam katma değerdeki payı ile istatistiki olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye’de, belirlenen dönemde gerçekleşen kırdan kente göçlerin, Harris-Todaro Modeli ile açıklanabilir olduğunu ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

HARRIS-TODARO GÖÇ MODELİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2019
Yazar:  
Özet:

In Turkey, the domestic migration movements began to rapidly increase in the 1950s and these domestic migration movements continue intensely today. In this study, the migration movements from rural to urban, which took place in Turkey between 1970-2014 years, were tried to explain with the Harris-Todaro Immigration Model. The data used in the study covered the years 1970-2014. Variables; crisis years, education (transport education) and structural changes in agriculture after 2000 are the percentage of rural population to the total population, the percentage of agricultural value added to the total value added and urban employment. The VAR model has been used to estimate the share of agricultural added value in total added value and the impact of urban employment on rural to urban migration movements that occurred in Turkey between the years 1970-2014. To identify the variable that is most exposed to the variables, a variable division was carried out and an effect-effect analysis was carried out to determine whether the variables that influence the variables can be used as a policy tool. Finally, the Granger Cause Test was conducted to determine the direction and source of the relationships between the variables. The results of the analyses were statistically meaningful relationships between rural migrations and urban employment and the share of agricultural added value in total added value in Turkey that occurred between 1970 and 2014. The findings found that in Turkey, migrations from rural to city occurring in the specified period can be explained by the Harris-Todaro Model.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.477
Atıf : 13.334
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi