Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
JEAN PAUL SARTRE'İN " les="" mouches"="" oyununa="" kısa="" bir="" bakış"="
1993
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Milattan önce 400'lü yılların amfitiyatrolarında sahnelenen Eschyle, Euripide ve Sophocle'e ait mitoloji kökenli tragedyalar 20. yüzyılda bazı batılı yazarlar için önemli bir kaynak oluşturmuştur. Jean Paul Sartre'da diğer çağdaşları gibi bu kaynaktan yararlanmış, egzistansiyalist düşüncenin ön plana çıktığı "Les Mouches" (sinekler, 1943) adlı piyesini yazmıştır. Dram diye adlandırdığı bu oyun aslında klasik bir Elektra oyunudur. Yazar "Sinekler" kelimesiyle Eschyle'nin tragedyalarında'2 ' ayrı bir oyun olarak sunulan vicdan azabı çektiren ve suçluyu izleyip rahatsız eden tanrıçaları somutlaştırıp oyununa dahil etmiştir, mitolojik alt yapıda yapılan ilk dikkat çekici değişiklik budur. Oyunun kuruluş şemasına baktığımızda 3.üncü bir perdenin ilave edildiğini görürüz. Diğer tragedyacılar gibi Sartre dramını Agamennon'un savaş sonrasında karısı Clytemnestre ve aşığı Egisthe tarafından öldürülmesinden yaklaşık 15 yıl sonra sürgün edilen oğlu Orest'in intikam için şehre dönüşünden itibaren başlatmıştır. Bu süre içinde Orest büyümüş, kızkardeşi Elektra olgun bir kız olmuştur. Aradan geçen bu uzun zaman süresince intikam duyguları da en üst seviyeye çıkmıştır. Bütün tragedyacıların konuyu buradan ele almalarının sebebi acı sonun Orest'in şehre girişiyle başlamış olmasındandır. Sartre'in dramını Sophocle'nin oyununun kuruluş şemasını andırmaktadır. Sartre olayı 3 perdede yedi ana bölüm halinde vermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 679
Atıf : 4.702
2023 Impact/Etki : 0.517
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi