Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 160
 İndirme 42
Hz. Peygamber’in Bilim ve Teknolojiyi Teşvik Eden Uygulamaları
2018
Dergi:  
Harran İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kur’an, okuma-yazma bilmeyen bir topluma gelmişti. İslam’la birlikte bu toplum, bilimde açıklanması zor olan gelişmeler kaydetti. Me’mun (ö. 833) zamanında Beytülhikme’de tamamı dini ilimlerin dışında on bin kitap bulunuyordu. 9. asrın sonlarında Süryanice, Sanskritçe, Farsça, Yunanca ve Latinceden dünyanın bütün önemli eserleri Arapçaya tercüme edilmişti. Aradan yüz sene geçmedin Müslümanların eserleri Latinceye ve diğer Avrupa dillerine tercüme edilmeye başlandı. Rönesans bu eserler üzerine kuruldu ve Müslümanlar tartışmasız olarak 15. yüzyıl sonlarına kadar bilimde dünyaya öncülük ettiler. Bu bilimsel gelişmelerde hiç şüphesiz Kur’an ve Sünnet’in insanları ilme teşvikinin büyük rolü vardır. Ancak sadece sözlü teşviklerle bu gelişmenin kaydedilmesi mümkün değildir. Daha baştan bu hususta fiilî bir örneklik gerekiyordu. İşte Hz. Muhammed ümmetine birçok konuda örneklik teşkil ettiği gibi bilim ve teknoloji konusunda örnek olmuştu. Mekke’de var olan teknikleri Medîne’ye taşıması, yabancı tekniklerin alınması, eski tekniklerin geliştirilmesi, bilim ve sanatın gelişmesi için orijinal uygulamalara gidilmesi bir nevi farkına varmadan daha sahabe döneminde Müslümanlar arasında bilim ve teknoloji konusunda bir bilinç oluşturmuştu. Resûl-i Ekrem’in oluşturduğu bu bilinç, müslümanları on asır boyunca dünyada bilim öncüsü yapmıştı.

Anahtar Kelimeler:

By Hz. The Prophet's Science and Technology Applications
2018
Yazar:  
Özet:

The Qur’an came to a people who did not know how to read and write. Together with Islam, this society recorded developments that were difficult to explain in science. Me’m one. At the time of 833 there were ten thousand books in the whole Bethlehem, except religious sciences. At the end of the 9th century, all of the world’s important works were translated into Arabic from Surian, Sanskrit, Persian, Greek and Latin. A hundred years ago, the works of Muslims began to be translated into Latin and other European languages. The Renaissance was founded on these works, and Muslims led the world in science without a doubt until the end of the 15th century. In these scientific developments, the Qur’an and Sunnah have no doubt a major role in encouraging people to know. But it is not possible to record this development only with verbal incentives. We needed a real example of this from the beginning. This is Hz. Muhammad was the example of science and technology in many matters, as he was the example of the people. The transportation of the existing techniques in Mecca to Medina, the adoption of foreign techniques, the development of ancient techniques, the passage to the original practices for the development of science and art, created a consciousness of science and technology among Muslims in the early days before they realized that it was the one. This consciousness created by the Prophet Ekrem has made Muslims the world’s leading scientist for ten centuries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Harran İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 636
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini