Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 139
 İndirme 51
Van Depremini Yaşayan Öğrencilerin Travma Sonrası Stres Bozukluğu Düzeylerinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Current Perspectives in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı Van depremini yaşayan 12.sınıf öğrencilerinin Travma Sonrası Stres Bozukluğu düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Yapılan bu araştırma, genel tarama modellerinden betimsel tarama ve ilişkisel tarama desenleriyle ile yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Van’ın Erciş ilçesinde okulların 12.sınıflarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren içinden seçkisiz (random) yöntemiyle seçilmiş 320 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada veriler “Katılımcı Bilgi Formu”, “Travma Sonrası Stres Belirti Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, t testi ve Mann Whitney U testi kullanılmış olup bu analizler bilgisayarda SPSS 22.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan Van depremini yaşayan öğrencilerin % 42.6’sının Travmatik Stres Belirti düzeyinin hafif, % 36.7’sinin Travmatik Stres Belirti düzeyinin orta, % 19.4’ünün Travmatik Stres Belirti düzeyinin orta-ağır ve % 1.3’ünün Travmatik Stres Belirti düzeyinin ağır olduğu görülmektedir. Araştırmada öğrencilerin cinsiyetlerine göre kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha yüksek düzeyde TSSB yaşadıkları saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin depremi hissetme, depremde yakınlarını kaybetme ve enkaz altında kalıp kalmama durumları ile öğrencilerin TSSB düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Depremin şiddeti, depremin kişiler üzerindeki etkisi gibi unsurların depremden sonra yaşanması muhtemel psikolojik sorunların oluşması üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca depremin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen öğrenciler üzerinde depremin psikolojik etkilerinin görüldüğü tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Van Depremini Yasayan Ogrencilerin Travma Sonrasi Stres Bozuklugu Duzeylerinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to study whether the levels of post-traumatic stress disorder of the 12th grade students who suffered the Van earthquake vary according to some variables. This research was carried out with visual scanning and relative scanning patterns from general scanning models. The universe of research is formed by students studying in the 12th grade of the schools in Van's Erciş district. The examples of the study consist of 320 students selected by random methods from the universe. In this study, the data was collected using the "Participant Information Form", the "Posttraumatic Stress Sign Scale". The data analysis used the frequency, t test and Mann Whitney U test, and these analyses were done on the computer with the SPSS 22.00 statistical package program. The study found that 42.6 per cent of students who experienced the Van earthquake had a mild traumatic stress level, 36.7 per cent traumatic stress level was medium, 19.4 per cent traumatic stress level was medium and 1.3 per cent traumatic stress level was heavy. According to the gender of the students, girls experience a higher level of TSSB than boys. There has also been a meaningful relationship between the student's feeling of earthquake, the loss of their relatives in the earthquake and the conditions of staying under waste and the students' TSSB levels. The severity of the earthquake, the effects of the earthquake on persons, the experience after the earthquake has been found to have an effect on the formation of possible psychological problems. Even though 7 years have passed since the earthquake, the students have seen the psychological effects of the earthquake.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Current Perspectives in Social Sciences

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.402
Atıf : 8.916
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini