Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 67
 İndirme 22
Hatay’ın Türkiye’ye İltihakı Sürecinde İtalya’nın Tepkisi
2020
Dergi:  
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Misakımillî sınırları içinde olduğu hâlde, 20 Ekim 1921’de Ankara hükûmeti ile Fransa arasında yapılan anlaşma ve Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye, bazı özerk hükümler içermekle birlikte, Hatay’ın Suriye’de kalmasını kabul etmişti. Hatay’ı “Şahsi meselesi” olarak gören Atatürk, “Kırk asırlık Türk yurdu yaban ellerde kalamaz” diyerek Türkiye’nin niyetini ve kararlılığını göstermiştir. Avrupa’da 1930’ların ikinci yarısında ortaya çıkan tablo, Türkiye’nin İngiltere ve Fransa ile ilişkilerini bir ittifaka götürdü. Bu süreçte Fransa’nın Suriye’de manda idaresine son vermesini, Türkiye, Hatay konusunda bir fırsat olarak gördü. Görüşmeler sonunda Hatay, önce özerk, ardından bağımsız bir yapıya kavuştu ve nihayet Hatay parlamentosu 29 Haziran 1939’da son toplantısını yaparak oybirliğiyle aldığı bir kararla Türkiye’ye ilhak etmiştir. Suriye ile ilgisi daha önceki yıllara gitmekle birlikte, İtalya’nın bölgeye dönük faaliyetleri 1930’larda arttı. Bütün dış politikasını sömürgecilik üzerine kuran Mussolini İtalya’sı, Fransa’nın çekilmesi durumunda Suriye’ye yerleşmeyi planlıyordu. Bu nedenle 23 Haziran 1939’da Sancak meselesi hakkında Türk-Fransız antlaşmasının imzalanması İtalya Devleti ve basınını ayağa kaldırdı. İtalyan basınında, Türk-İngiliz-Fransız yakınlaşmasını eleştiren yazılar çıkmaya başladı. Asıl tepki İtalya hükûmeti tarafından gösterildi ve İtalya, Fransa’ya 10 Temmuz 1939’da bir nota verdi. Söz konusu notada, 23 Haziran 1939 tarihli Türk-Fransız antlaşmasına atıfta bulunularak, San Remo’da 24 Nisan 1920’de İngiltere, Fransa ve İtalya arasında alınan karar gereğince, İtalya’nın haberi ve rızası olmadan böyle bir antlaşma yapılamayacağını ileri sürdü. Bu nota, zaten derin bir güvensizlik döneminden geçmekte olan Türkiye-İtalya ilişkilerinde olumsuz bir rol oynadı. Aslında mesele sadece Türkiye-İtalya ilişkileriyle sınırlı değildi. İtalya’nın tepkisi Türkiye’ye olduğu kadar Türkiye-İngiltere-Fransa arasında oluşan ittifaka da yöneliktir.

Anahtar Kelimeler:

Italy's Response To Hatay's Involvement In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

While it was within its confins, in the Agreement between the Ankara government and France on 20 October 1921 and the Lozan Peace Treaty, Turkey, while containing some autonomous provisions, agreed that Hatay would remain in Syria. Ataturk, who sees Hatay as a "personal matter", has shown the intention and determination of Turkey by saying that "three centuries of Turkish land cannot remain in wild hands." The picture that appeared in Europe in the second half of the 1930s led the relations of Turkey with Britain and France to a alliance. In this process, the end of France’s mandate administration in Syria, Turkey saw it as an opportunity for Hatay. At the end of the talks, Hatay first gained autonomy, then an independent structure, and finally the Hatay parliament held its last meeting on June 29, 1939 with a decision it unanimously made to Turkey. While its relationship with Syria went to the previous years, Italy’s activity towards the region increased in the 1930s. Mussolini Italy, which founded its entire foreign policy on colonialism, planned to settle in Syria if France withdrew. Therefore, the signing of the Turkish-French treaty on the Sancak issue on 23 June 1939 raised the Italian state and the press. In the Italian press, articles that criticize the Turkish-English-French proximity began to come out. The original reaction was shown by the Italian government and Italy gave a note to France on 10 July 1939. In this note, referring to the Turkish-French treaty of 23 June 1939, according to the decision made between Britain, France and Italy on 24 April 1920 in San Remo, it stated that such treaty would not be made without the knowledge and consent of Italy. This note played a negative role in the relations between Turkey and Italy, which is already undergoing a deep period of uncertainty. The issue was not limited to the relations between Turkey and Italy. The reaction of Italy to Turkey is just as directed to the coalition between Turkey-England-France.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 600
Atıf : 1.576
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini