Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 86
 İndirme 39
İkinci Dünya Savaşı Öncesi İngiliz-fransız-türk İttifakının Fransız Basınına Yansımaları (1939)
2018
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lozan Antlaşması’ndan sonra Türk-Fransız ilişkilerinde mevcut ekonomik ve siyasi sorunlar yapılan anlaşmalar sonucunda çözüme kavuşturuldu. Türkiye Cumhuriyeti iki savaş arası dönemde mevcut sorunlarını ülkelerle anlaşmalar yoluyla çözüme kavuşturduktan sonra otuzlu yıllardan itibaren sınır güvenliğini bölgesindeki dengeleri gözeterek, Balkan Antantı ve Sadabat Paktı gibi ittifaklarla sağlama yoluna gitti. Fransa’nın yönetimi altında tuttuğu Suriye’de yaptığı düzenlemelerde İskenderun Sancağını Suriye’ye bağlamak istemesiyle 1936 yılında iki ülke arasında “Hatay Sorunu” ortaya çıktı. İskenderun Sancağını topraklarının bir parçası olarak gören Türkiye, bir takım zorluklara rağmen 1939 yılında amacına ulaştı. İkinci Dünya Savaşı’nın yaklaştığı 1936-1939 yılları arasında Avrupa’da meydana gelen gelişmeler Türk-Fransız yakınlaşmasını zorunlu kılıyordu. Fransa, yeniden karşısına dikilen Almanya ile başa çıkmasının yolu Boğazları kontrol eden Türkiye ile yakınlaşmaktan geçiyordu. Doğu Akdeniz’de ve Suriye topraklarında varlığını sürdürebilmek, İngiltere ile ortak hareket edebilmenin yolu Türkiye ile yapacağı dostluk ve ittifak anlaşmasından geçtiğini biliyordu.Türk Fransız ilişkilerinin son üç yıllık inişli çıkışlı sürecinde sağ ve sol ayrımı olmaksızın bütün Fransız basınının dikkati önceden yapılan anlaşmaları yok sayan Almanya’nın izlediği yayılmacı politikadaydı. Basın Hatay sorununun ortaya çıktığı ilk dönemde yaptığı değerlendirmelerde Türkiye’nin İskenderun Sancağı ile ilgili isteklerine eleştirel yaklaşıyor. Suriyelileri gücendirmemenin yollarının aranmasını tavsiye ediyordu. Fakat Almanya ve İtalya’nın başlattığı işgaller Fransa’yı Türkiye ve İngiltere ile yakınlaşmasının gereklilikleri basında daha sık işlenmeye başlandı. Üçlü İttifakın imzalandığı 1939 ve sonrasında Fransız dergi ve gazetelerinde Türkiye ve Türklerle ilgili içeriği dostluk olan yazı ve yorumlar sıkça yer alıyordu.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 2.214
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini