Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Dijitalleşmenin İstihdam Üzerine Etkisi: Türkiye’de Beceri Düzeyine Göre Sınıflandırılmış Meslek Grupları Üzerine Bir Araştırma
2022
Dergi:  
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Teknolojik değişim her zaman ekonomik büyüme ve gelişmenin önemli bir belirleyicisi olmuştur. Bununla birlikte, işgücü piyasaları açısından da ciddi bir meydan okuma anlamına gelmektedir. Gerçekten, tarihsel süreçte teknolojik değişime koşut olarak işgücü piyasalarında ciddi dönüşümler yaşanmıştır. Günümüzde de bu değişim ve dönüşüm süreci dijitalleşme kavramı ile birlikte anılmakta ve tartışılmaktadır. Bu çalışmada, dijitalleşme sürecinin işgücü piyasasına etkisi Türkiye örneğinde özellikle sektörel istihdam ile vasıf ve meslekler bağlamında incelenmiştir. Çalışmada dijitalleşmenin Türkiye’de sanayi ve hizmet sektörleri bağlamında toplam istihdam ve vasıf düzeyine göre sınıflandırılmış meslek grupları üzerine etkileri, 2010-2019 dönemi verileri kullanılarak panel veri analizi yöntemiyle araştırılmıştır. Söz konusu dönemde ele alınan sektörler bağlamında dijitalleşmenin genel olarak istihdam artışına pozitif yönde etkisinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, dijitalleşmenin yüksek, orta ve düşük vasıf düzeyine sahip mesleklerde istihdam üzerindeki etkisinin farklılık gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Ele alınan sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda dijitalleşmeye yönelik eğilimin artmasına koşut olarak daha yüksek vasıf gerektiren mesleklerde istihdam artışının söz konusu olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Digitalisation On Employment: A Study On Occupations Classified By Skill Levels In Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Technological change has always been a significant determiner of economic growth and development. Nevertheless, it also means a serious challenge in terms of labour market. Indeed, serious transformations have been encountered in labour markets in parallel to technological change in historical period. Today, this change and transformation process is cited and discussed with the concept of digitalisation. In this study, the effects of digitalisation process on labour market have been analyzed especially in the context of sectoral employment, skills and occupations in the sample of Turkey. In the study, the effects of digitalisation on total employment and occupations classified by skills in industrial and service sectors in Turkey have been investigated with panel data analysis method, using the data of 2010-2019 period. Within the context of sectors dealt with in the cited period, it has been found that digitalisation has positive impact on employment growth in general. Nevertheless, it has been concluded that digitalisation’s effect on employment in occupations with low, medium and high level of skills differs. In parallel to the increase in the tendency for digitalisation in the firms functioning in the mentioned sectors, employment growth has been seen to be in question in occupations requiring higher levels of skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 635
Atıf : 8.351
2023 Impact/Etki : 0.333
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi