Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 10
Şeyhülislâm Hoca Sadeddin Efendi’nin Münşiyâne Fetvâları
2020
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Müfti’l-enâm (halkın müftüsü) sıfatı ile anılmış olan Osmanlı şeyhülislam ve müftülerinin fetvâları genellikle sade bir dille yazılmış ve içlerinde manzum olarak yazılanlarında da bu durum pek değişmemiştir. Her ne kadar bazı fetvâlarda ileri derecede yoğun mecaz ve kinayeler bulunmuş ise de bunlar günlük dilin tabiî bir sonucu olarak ve meramı daha iyi anlatma gayesiyle sarfedilmiştir. Böyle olmakla birlikte, sadelikten oldukça uzak, tasannu yani süslü ve ağdalı bir nesir diliyle yazılmış fetvâlara rastlanmakta olup, bunlar Osmanlı divan şairleri arasında saygın ve üstün bir konumda bulunan şeyhülislam ve müftülerin kalemlerinden çıkmıştır. Her türlü ilimle mücehhez olan bu simalar kendi görevlerinin dışında da kalem atını alabildiğine koşturmuş ve yüzlerce edebî eser ortaya koymuşlardır. İşte bunlardan birisi de Osmanlı Devleti’nin zirvede bulunduğu yüzyılın büyük âlim ve devlet adamlarından olan Hoca Sadeddin Efendi’dir. Kendisine şeyhülislamlık ile padişah hocalığını bir arada yürüttüğündden dolayı Câmüi’r-riyâseteyn (iki reisliği bir arada toplayan) unvanı verilmiştir. Kendisine nispetle Hocazâde diye anılmış olan oğul ve torunları da Osmanlı ilmiyesinde tıpkı kendisi gibi şeyhülislamlık başta olmak üzere birçok üst düzey ilmî görevlerde bulunmuşlardır. Tâcü’t-tevârîh adlı meşhur tarih kitabını da yazmış olan Hoca Sadeddin Efendi’nin bu eserinde sergilediği münşiyâne üslup ve anlatımın fetvâlarında da sıkça sergilendiği görülmektedir. Bu çalışmada bu türden olan fetvâları tanıtılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Holy Spirit Of The Holy Spirit
2020
Yazar:  
Özet:

It is the name of the Holy Qur’an, and the name of the Holy Qur’an, and the name of the Holy Qur’an, and the name of the Holy Qur’an, and the name of the Holy Qur’an, and the name of the Holy Qur’an. Though some of the fetvas have been found to be highly intense mosques and kinayas, they are a natural result of the daily language and the purpose of better speaking the merma. Thus, very far from simplicity, it is found in the fetvahs written in a decent and decent generation of language, which came out of the poems of the Ottoman divan poets in a respectful and superior position of the shehulism and the mufti. These symbols, which are perfect with all kinds of knowledge, have run out that they can take a pen horse in addition to their own tasks and have shown hundreds of literary works. One of them is the Hoca Sadeddin Efendi, one of the great wicked and state men of the century where the Ottoman State is at the top. He was given the title of Camoui’r-riâseteyn (who gathered two reis together) because he was conducted together with the shelter and the teaching of the king. His sons and grandchildren, who had been named Hocazade, were also in the Ottoman sciences, as well as in the highest levels of sciences, as he did. It is also known that Hoca Sadeddin Efendi, who has also written the famous history book called Tâcü't-tevârîh, is often shown in the fetias of the Münşiyânînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînînî This type of work is presented in this work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 172
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini