Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 3
The Psychology and Theology Of Hope
2022
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Saffet Kartopu’nun yazdığı “Umudun Psikolojisi ve Teolojisi” kitabı incelenmiştir. Kitap Eskiyeni Yayınları’ndan 2021 yılında çıkmıştır. Kitap giriş, beş bölüm ve bir sonuçtan oluşur. Türkçe olarak kaleme alınan kitap akcıcı bir dile sahiptir. Kitap umudu insan psikolojisi ve din ekseninde inceler. Temel teori olarak Otto Rank’ın “doğum travması” kavramı kullanılır. Rank’a göre doğum travması bilinçli bireyin yaşadığı bir kırılmadan öte, bilinci var eden olgudur. Anne karnından (huzurdan) gaddar dünyaya atılan birey eski huzura kavuşmanın özlemiyle yaşar. Bu özlem bir umut olarak zihinde kendine yer eder. İnsanın anne rahmine dönüş arzusu bilinçaltında hep vardır. Kartopu Rank’ın doğum travması kavramını kullanarak umudun portresini çıkarmıştır. İnsanlık tarihi boyunca insanların hayal ettiği iyi yaşamın kaynağını araştıran yazar tarih ve arkeoloji biline başvurur.Eski medeniyetlerde kullanılan semboller ve ritüller örneklerle açıklanır. Sümerliler’den günümüze kadar derin bir analizle açıklanan umudun teolojisi, psikanalitiğin açıklamaya çalıştığı umudun psikolojisiyle ilişkilendirilir. Ortaya literatüre ve bilim tarihine çok büyük katkısı olan bu önemli çalışma çıkar. Günlük hayatta kullanılan toplumsal ve dini semboller (Hızır, Paskalya, Hıdırellez vd.) umudun psikolojisi ve teolojisiyle açıklanmıştır. İnsanı anlama çabası olarak ele alaağımız bu kitap okuyucuya pekçok şeyi yeniden düşünmeye sevk eder. Özellikle hayatı kavramadaki mitolojik, teolojik ve seküler dönemlerin ayırdı tarihe, sanata ve felsefeye başlı başına bir meydan okumadır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 465
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini