Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 13
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Gözüyle Türk İnkılâbıve İnkılâp Kadrosu
2010
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Kemalist inkılâp kadrosunun en önemli figürlerinden biri olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun, içeriden bir seçkin olarak, inkılâp kadrosu ve yöntemi hakkındaki değerlendirmeleri üzerine odaklanmaktadır. Zira Yakup Kadri’nin bu bağlamda ortaya koyduğu eleştiriler, Türk modernleşmesi üzerine yeniden düşünme fırsatısunabilecek derinliktedir. Yakup Kadri, yaygın kanının aksine, inkılâp kadrolarınıyeterince kararlıve idealist bulmaz. O, bu durumu, eski rejimin idare-i maslahatçıbürokratlarının yeni dönemde de sahne almasına bağlar. Yapılan inkılâplarıise daha çok yasalar düzeyinde ve devlet sınırlarıiçinde kalan modernizasyon çalışmalarıolarak niteler. Dolayısıyla bu bakımdan Cumhuriyet, bütün kopuşiddialarına rağmen, Osmanlımodernleşmesinin kimi yönlerini istemeden de olsa sürdürmüşolmaktadır. Ona göre gerçek inkılâp, toplumun iç dinamiklerini harekete geçirecek bir modernleşme planının uygulamaya konulmasıdır. Bu da ancak genişçaplıbir ekonomik kalkınma seferberliği ile gerçekleşebilecektir. Zira Batıbu günkü düzeyine, büyük ölçüde bu ekonomik transformasyon sonucunda ulaşmıştır. Batı’nın ekonomik yapısına has, onun ortaya çıkardığıkurumları taklit ederekbir Batıtoplumu olamaya imkân yoktur. Eğer, toplumsal yapıda köklü değişimi başlatacak projeler devreye sokulmaz ve kurumsal değişimler, toplumsal değişimlerle beslenmezse, modernleşme, ancak yüzeyde kalacak ve eski, kendini bu biçimsellik altında sürdürmeye devam edecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.284
Atıf : 12.453
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini