Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 5
Okul Yöneticilerinin Yönetim Tarzları ile Hesap Verebilirlik Yönelimleri Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı, ortaokul ve lise öğretmenlerinin görüşlerine göre okul yöneticilerinin yönetim tarzları ile hesap verebilirlik düzeyleri arasında ilişkileri ortaya çıkarmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın hedef evrenini Kırşehir il merkezindeki ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırma örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 302 ortaokul ve lise öğretmeninden oluşturmaktadır. Veriler Üstüner (2016) tarafından geliştirilen “Algılanan Müdür Yönetim Tarzı Ölçeği” ile Bülbül (2011) tarafından geliştirilen “Türk Milli Eğitim Sisteminde Hesap Verebilirlik Uygulamaları Ölçeği” aracılığıyla elde edilmiştir. Analizler Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H ve Spearman Rho testi teknikler ile yapılmıştır. Araştırmanın bulguları öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinin en çok benimsemiş olduğu yönetim tarzının “işbirlikli yönetim tarzı” olduğunu, bunu “otoriter yönetim tarzı”, “karşı koyucu yönetim tarzı” ve “ilgisiz yönetim tarzının” izlediğini göstermiştir. Öğretmenlere ait bu görüşlerde cinsiyet faktörüne göre anlamlı farklılıklar bulunurken, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve branş değişkenine göre anlamlı farklılıkların olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin okul yöneticilerinde en çok gözlemiş olduğu hesap verebilirlik yöneliminin “sağlama” boyutunda olduğu, bunu “saydamlık”, “sorumluluk”, “sorgulayıcılık” ve “standartlara” yönelik hesap verebilirlik boyutlarının izlediği tespit edilmiştir. Öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinin yönetim tarzları ile hesap verebilirlik uygulamaları arasında anlamlı pozitif ve negatif yönlü korelasyonlar tespit edilmiştir. Bu kapsamda en çarpıcı korelasyonel bulgu okul yöneticilerinin sorumluluğa yönelik hesap verebilirlik davranışlarının “işbirlikli yönetim tarzı” ile ,617 pozitif, “karşı koyucu yönetim tarzı” ile -,294 negatif anlamlı korelasyonel ilişki içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar ilgili literatür temelinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Of School Managers With Accounting Principles
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of the research is to reveal the relationship between the management styles of school managers and the levels of accountability, according to the views of high school and high school teachers. The research was organized in accordance with the relational scan model. The target universe of the research consists of teachers who work in high schools and high schools in the center of Kırşehir. The research sample consists of 302 high school and high school teachers identified by the easy sample method. The data has been obtained through the "Made of Accountability Applications in the Turkish National Education System" developed by Bülbül (2011) with the "Made of Management Style" developed by Üstüner (2016) and the "Made of Accountability Applications in the Turkish National Education System". The analyses were made using Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H and Spearman Rho test techniques. The findings of the study showed that the management style that school managers most accepted according to their teachers’ opinions was a “cooperative management style”, followed by “a powerful management style”, “a counter-cooperative management style” and “a non-interested management style”. While these opinions of teachers have significant differences according to the gender factor, it has been found that there are no significant differences according to the vocational age, the level of education and the branch variable. It has been found that the accountability orientation that teachers have most observed in school managers is in the "sustainable" dimension, followed by the accountability dimensions for "sustainability", "responsibility", "interrogation" and "standards". According to the teachers’ opinions, significant positive and negative correlations between school managers’ management styles and accountability practices have been identified. The most remarkable correlational findings in this scope have been found that school managers’ accountability behaviors are in a "cooperative management style" with 617 positive, "contra-cooperative management style" with -294 negative significative correlational relationships. The results of the study were discussed on the basis of the relevant literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.518
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini