Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 1
Sanliurfa’dan İstanbul’a Gerceklesen İc Goc Hareketlerinin Sosyo-ekonomik Analizi
2022
Dergi:  
Afyon Kocatepe University Journal of Social Science
Yazar:  
Özet:

Ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve diğer dış faktörlerden dolayı birey ya da gurupların yerleşmek amacıyla gerçekleştirdikleri yer değiştirme hareketi olarak tanımlanan göç aynı zamanda bir tür sosyal değişim sürecini de ifade etmektedir. Türkiye’de iller ve bölgeler arasında görülen sosyo-ekonomik gelişmişlik farklılıkları, nüfus hareketlerine neden olmakta ve bunun sonucunda ise iç göç ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de iç göçler içinde yaşanılan dönemin koşullarına bağlı olarak farklılık gösterse de her dönemde güncelliğini koruyarak devam etmiştir. İç göç olgusunu incelemek için birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Göçe kaynaklık eden faktörlerin dikkate alınması dengeli iç göç sağlama açısından daha gerçekçi politikaların yürütülmesine imkân sağlayacağından çalışmada iç göç hareketlerinin nedenleri, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi eksende ele alınmıştır. İç göç olgusuna dair bu eksenler dikkate alınarak Şanlıurfa özelinde değerlendirilmiştir. Şanlıurfa'dan İstanbul'a gerçekleşen iç göç hareketlerinin sebeplerini ve sosyo-ekonomik boyutlarını belirlemek amacıyla Şanlıurfa doğumlu olup bireysel veya hane halkıyla beraber İstanbul’a göç eden ve ikametgâhı İstanbul’da olan 450 kişiyle anket çalışması yapılmış, anket sonuçları istatistiksel analiz yöntemler yardımı ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda Şanlıurfa'dan İstanbul'a gerçekleşen göç hareketlerinin odağında işsizlik, geçim sıkıntısı, eğitim, sağlık ve sosyal imkânsızlıklar gibi itici faktörlerin olduğu ve İstanbul’a göç eden bireylerin, göç ettikleri için memnun oldukları ve bu nedenle büyük çoğunluğunun geri dönmek istemediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Socio-economic Analysis Of Internal Migration Movements From Sanliurfa To Istanbul
2022
Yazar:  
Özet:

Migration, which is defined as the movement of individuals or groups to settle due to economic, political, social, cultural, and other external factors, also expresses the process of social change. Socio-economic development differences between provinces and regions in Turkey cause population movements and internal migration occurs. Even though the internal migrations in Turkey differed depending on the conditions of the period, they continued in every period, keeping up to date. In order to examine the phenomenon of internal migration, many factors need to be considered. Since considering factors that cause migration will enable more realistic policies to be implemented in terms of providing balanced internal migration, the causes of internal migration movements have been taken into an economic, social, cultural, and political axis in the study. The phenomenon of internal migration was determined in Şanlıurfa, taking into account these axes. In order to reveal and determine the causes and socio-economic dimensions of the migration movements from Şanlıurfa to Istanbul, a survey was conducted with individuals 450 who were born in Şanlıurfa, migrated to Istanbul individually or with their households, and resided in Istanbul, and the survey results were analyzed with statistical analyzes. As a result of the study, it was determined that factors such as unemployment, financial difficulties, education, health, and social impossibilities were influential in the focus of migration movements from Şanlıurfa to Istanbul. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Afyon Kocatepe University Journal of Social Science

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 712
Atıf : 2.382
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini