Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 64
 Sesli Dinleme 1
Arşiv Kaynaklarına Göre İstanbul'a Kırım ve Kafkas Göçleri (1858-1864)
2020
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Kırım ve Kafkasya tarih boyunca Osmanlı devleti ile Rusya arasında mücadele alanı olmuştur. Osmanlı Devleti 1783'te Kırım'da, 1828-1829 Osmanlı Rus savaşı soncunda da Kafkasya'da hâkimiyetini kaybetmiştir. Karadeniz'in kuzeyinde hâkimiyet kurmak isteyen Rusya Kırım topraklarını, Hindistan'a doğru genişlemek için de Kafkasya'yı Türk ve Müslüman kitlelerden arındırarak bölgeyi Ruslaştırmak istiyordu. Bu yüzden Osmanlı Devleti'nin Rusya karşısındaki yenilgileri bölge halkının daha çok baskıya maruz kalması anlamına geliyordu. Nitekim Rusya'nın Kırım Savaşından sonra uyguladığı dini, siyasi, sosyal ve ekonomik baskılar Kırım ve Kafkasya topraklarından devam eden göç hareketlerinin kitlesel boyutlara ulaşmasına neden olmuştur. Bu çalışmada Kırım Savaşı'nı takip eden yıllardan Çerkes Sürgününe kadar 1858-1864 arasındaki göçlerde İstanbul'a gelen Kırım ve Kafkas muhacirleri ele alınmıştır. Bu çerçevede göçmenlerin İstanbul'a ayak basmalarından kalıcı yerleşim yerlerine sevklerine kadar geçen süreçte yaşananlar ve karşılaşılan problemlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Devletin göçmenlere yaklaşımı, İstanbul'da barındırıldıkları yerler ve Anadolu'da sevk edildikleri bölgelere dair bilgiler verilmiştir. Çalışmada göçmenlerin kaydedildikleri nüfus defterleri ve arşiv belgeleri başta olmak üzere yayımlanmış eserlerden yararlanılmıştır. Defterlerdeki verilerden hareketle göçmenlerin aile yapıları ve yaş ortalamalarına ilişkin bilgilere de yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

According To Archive Sources, The Kirim and Kafkas Immigrants To Istanbul (1858-1864)
2020
Yazar:  
Özet:

Crimea and the Caucasus have been the fighting area between the Ottoman state and Russia throughout history. The Ottoman State lost its sovereignty in the Crimea in 1783, and in the Ottoman Russian War of 1828-1829, it also lost its sovereignty in the Caucasus. Russia, who wanted to establish sovereignty in the north of the Black Sea, wanted to russify the region by cleansing the Caucasus from Turkish and Muslim masses to extend the Crimean territory to India. Therefore, the defeats of the Ottoman State against Russia meant that the people of the region were more under pressure. Indeed, the religious, political, social and economic pressures that Russia applied after the Crimean War have led to the continued immigration movements from the Crimean and Caucasian territories to reach mass dimensions. This study discussed the Crimean and Caucasian migrants from the years following the Crimean War to the Cherkes Exile in the migrations between 1858-1864. In this framework, it is intended to reveal the problems that occur during the process from the migrants' footprints to Istanbul to their permanent settlements. The state’s approach to migrants has been given information about the places where they are hosted in Istanbul and the areas where they are shipped in Anadolu. In the study, migrants recorded the population records and archive documents primarily used from published works. The data in the books also contain information about the family structures and the average age of migrants.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.363
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini