Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 52
 İndirme 10
Siyasi Partilerin Kadına Yönelik Politikalarının/vaatlerinin Feminist Perspektiften Analizi: 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim Beyannameleri Özelinde Bir İnceleme
2021
Dergi:  
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadınlar dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturmalarına rağmen ekonomik, siyasal, toplumsal alanda cinsiyet ayrımcılığı/eşitsizliğine maruz kalmaktadır. Feminizm kadının konumunu erkek karşısında daha sağlam bir temelde inşa ederek, kültürel tabuların neden olduğu ayrımcılığı/eşitsizliği her alanda ortadan kaldırmayı hedefleyen, 18. ve 19. yüzyılda ortaya çıkan kadın hareketi etrafında gelişmiştir. Bu hareket kadının özel ve kamusal alan içindeki yerini sorgulayıp, dönüşüme uğratmıştır. Oy kullanma, istediği mesleği seçme ve girme, yönetime katılım, eğitim hakkı, iş yaşamı vb. alanlarda var olma mücadelesi verip, bunları toplumsal cinsiyet bağlamında şekillendirmiştir. Hak talep alanlarından birini teşkil eden siyasal arenada katılım mücadelesini kazanan kadınlar, oy hakkı sayesinde seçim sonuçları üzerinde erkekler kadar belirleyici olmaktadır. Bu durum siyasal partilerin kampanya çalışmaları sürecinde yayımladıkları beyannamelerde kadınlara yönelik ayrı bir söylem/politika geliştirmelerine zemin hazırlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın konusu, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere katılarak barajı geçen Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İyi Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin seçim beyannamelerindeki kadına yönelik politika ve vaatlerinin incelenmesidir. İçerik analizi ve doküman incelemesi yöntemi kullanılmak suretiyle, beyannamelerde kadının hangi tema/alanlarla ilişkilendirildiği, ön planda tutulduğu, görmezden gelindiğine yönelik cinsiyetçi yaklaşımın (gender), politika/vaatlere nasıl yansıdığının feminist perspektiften ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Her bir partinin, benzer temalar altında siyasi ideoloji ve kimlikleri doğrultusunda kadın sorunlarına yaklaştığı tespit edilmiştir. Türkiye’de kadının ataerkil zihniyetten dolayı karşılaştığı gerek özel gerekse de kamusal alandaki eşitsizliği/ayrımcılığı beyannamelerine yansıtarak, çözüm arayışı içerisinde kadın seçmeni yakalamaya çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik tartışmalar, partilerin söylemleri üzerinden incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Feministic Perspective Of The Political Parties To The Feminism: 24 June 2018 Republican and General Election Statements A Special Review
2021
Yazar:  
Özet:

Although women make up approximately half of the world’s population, they are exposed to gender discrimination in the economic, political and social areas. Feminism has evolved around the women’s movement that emerged in the 18th and 19th centuries, aiming to eradicate the discrimination or inequality caused by cultural tabooes, by building women’s position on a stronger basis against men. This movement has questioned the place of the woman in the private and public area and has turned into a transformation. Voting, choosing and entering the profession you want, participating in management, right to education, business life, etc. He has made the struggle to exist in the fields, and has shaped them in the context of social gender. Women who win the participation struggle in the political arena that forms one of the rights demand spaces are as decisive as men on the results of the election thanks to the right to vote. This situation makes the ground for the political parties to develop a separate speech/politics for women in the declarations they publish during the campaign work. In this context, the subject of the work is to examine the policies and promises of the Justice and Development Party (AKP), the Republican People's Party (CHP), the Nationalist Movement Party (MHP), the Good Party, the People's Democratic Party (HDP) to women in the election statements, taking part in the 24th June 2018 presidential and general elections. By using the method of content analysis and document examination, the purpose of the statements is to reveal from a feminist perspective how the gender approach (gender) to which the woman is associated with the topics / fields, which is held in the forefront, which is neglected, and how it reflects the politics / promises. It has been found that each party approaches women’s problems under similar topics in line with their political ideology and identity. In Turkey, the woman must be met because of her paternal mentality, but it is necessary to reflect the declarations of inequality/diversity in the public sphere, the result is that they are trying to catch the woman's voter in search of a solution. The discussions on the dissolution of the Istanbul Convention have also been examined through the words of the parties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 238
Atıf : 888
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini