Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 169
 İndirme 70
 Sesli Dinleme 1
Faiz Haddinin Ekonominin Gelir ve Enflasyon Seviyesine Uyum Sağlayabilirliği: Türkiye Ekonomisi İçin Taylor Kuralı Analizi
2019
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Merkez bankalarının temel hedeflerinden biri parasal istikrarı sağlamaktır. Bu amaca ulaşılmada enflasyonla mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle enflasyon hedeflemesine giden merkez bankaları temel araç olarak faiz oranlarını kullanmaktadır. Böylelikle belirttikleri hedef doğrultusunda faiz oranlarını ne ölçüde değiştireceklerine karar verirler. Taylor Kuralına göre merkez bankalarının faiz oranını ne ölçüde değiştireceğine karar verirken potansiyel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ve gerçekleşen gayrisafi yurtiçi hasıla arasındaki fark ile hedeflenen enflasyon ile gerçekleşen enflasyon oranı arasındaki sapmaların aynı yönde değişmesi gerekmektedir. Bu çalışmada optimal para politikasının döviz kuru, enflasyon ve üretim değişkenleri altında kurala dayalı belirlenip belirlenmediği Taylor Kuralı çerçevesinde 2004:01-2016:10 dönemi için belirlenmeye çalışılmıştır.  Taylor Kuralı faiz oranlarını üretim açığı ve enflasyon açığına göre belirlediği model ve bu modelin bir tür açık ekonomi versiyonu olan merkez bankasının faiz oranlarını üretim açığı, enflasyon açığı ve döviz kuru açığına göre belirlediği model olmak üzere iki model çerçevesinde analiz edilmiştir. Sınır testi ile yapılan ekonometrik sonuçlara göre oluşturulan her iki model için Taylor Kuralı’nın Türkiye ekonomisi için çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifade ile ilgili dönemde faiz haddinin belirli bir kurala göre hareket ettiği rahatlıkla söylenebilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Fai̇z Haddi̇ni̇n Ekonomi̇ni̇n Geli̇r ve Enflasyon Sevi̇yesi̇ne Uyum Saglayabi̇li̇rli̇gi̇: Turki̇ye Ekonomi̇si̇ İci̇n Taylor Kurali Anali̇zi̇
2019
Yazar:  
Özet:

One of the main objectives of central banks is to ensure monetary stability. The fight against inflation is an important place in this goal. In particular, central banks that are going to target inflation use interest rates as the main tool. Thus, they decide how much they will change their interest rates in accordance with the goal they set. According to the Taylor Rule, when deciding how much central banks will change the interest rate, the gap between the potential non-clean domestic earnings (GDP) and the occurring non-profit domestic earnings and the target inflation and the occurring inflation rate must change in the same direction. In this study, the best monetary policy was tried to determine for the period 2004:01-2016:10 under the Taylor Rule where the currency rate, inflation and production variables were determined on the basis of the rule.  Taylor's Rules of Interest rates were analyzed in the framework of two models, the model in which he determined the interest rates based on the production gap and the inflation gap, and the model in which the central bank, which is a kind of open economy version, determined the interest rates based on the production gap, the inflation gap and the currency gap. For both models created according to the econometric results of the border test, the conclusion was achieved that Taylor's rule worked for the Turkish economy. In other words, it is easy to say that the interest rate is operating according to a certain rule.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 449
Atıf : 729
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini