Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 4
Mehmed Musîb Efendi̇ ve “tuhfetu’l-i̇rfân” Adli Eseri̇
2021
Dergi:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk edebiyatı tarihini ilgilendiren el yazması Osmanlıca eserler, dünyanın neredeyse tüm yazma eser kütüphanelerine yayılmış hâldedir. Geçmişimize ayna olan bu el yazması eserlerin hala birçoğu tespit edilemediği gibi haklarında yeterli incelemeler de yapılamamaktadır. Tarafımızca tespit edilen Farsça-Türkçe manzum sözlük şerhi türündeki Tuhfetü’l-İrfân bu eserlerden biridir. Hakkında herhangi bir bilimsel çalışma bulunmayan bu eser, 18. yüzyıl divan şairi Kıbrıslı Mehmed Musîb Efendi tarafından yazılmıştır. Eser, Mevlânâ’nın Mesnevî’sinin daha iyi kavranabilmesi için yazılmış Tuhfe-i Şâhidî’nin ilk 14 beytinin şerhini içermektedir. Şerhte, beyitlerin vezin ve taktileri gösterilip, kelimelerin Türkçe, Arapça ve Farsça şekilleri ve anlamları verilmiştir. El yazması eserin, başka bir nüshasına rastlanılmamış olup müellif hattı olduğu düşünülmektedir. Mehmed Musîb Efendi (ö. 1754-55) ve Tuhfetü’l-İrfân adlı eseri hakkında yapılan araştırma ve taramalarda herhangi bir bilimsel çalışmanın yapılmadığı ve tespit edilen bu eserin, Tuhfe-i Şâhidî üzerine yapılmış çalışmalarda zikredilmediği fark edilmiştir. Bu çalışmayla, adının geçtiği tezkirelerde hakkında çok az bilgiler verilen Musîb ile kaynaklarda ismi zikredilmeyen ve bir Tuhfe-i Şâhidî şerhi olan Tuhfetü’l-İrfân adlı eserinin tanıtımı amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Mehmed Musib Efendi and His “tuhfet-al Irfân”
2021
Yazar:  
Özet:

Ottoman manuscripts concerning the history of classical Turkish literature are spread to almost all manuscript libraries globally. Many of these manuscripts, which mirror our past, are still not identified and cannot be examined adequately. Tuhfet-al Irfân, a Persian-Turkish verse lexicon commentary determined by us, is one of these manuscripts. This manuscript, on which there are no scientific studies, was written by the 18th-century divan poet Cypriot Mehmed Musib Efendi. The manuscript contains the commentary of the first 14 couplets of Tuhfe-i Şahidi, written for embracing of Mawlana’s Mathnawi. In the commentary, the verses and tactics of couplets are shown, and the Turkish, Arabic and Persian forms and meanings of the words are given. No other copy of the manuscript has been found, and it is thought that it may be the handwritten form of the author. It was noticed that no scientific study was conducted in the researches and surveys about his work named Mehmed Musib Efendi (d. 1754-55) and his work named Tuhfet-al-Irfân, as well, this work was not mentioned in studies on Tuhfe-i Şahidi. This study aims to introduce Musib, whose name is given very little information in the collection of biographies, and his Tuhfet-al Irfân, which is a commentary of Tuhfe-i Şâhidî, whose name is not mentioned in the sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 668
Atıf : 1.038
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini