Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 120
 İndirme 41
Axel Olrik’in Epik Yasaları Çerçevesinde Zarîfî’nin Mihr Ü Mâh Mesnevisi
2019
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Destan türünden sonra ortaya çıkan ve ilk örneklerini XV. yüzyıldan itibaren görmeye başladığımız halk hikâyeleri, halk anlatılarının en yaygını olarak modern roman ve hikâyeye geçişte önemli rol oynamıştır. Anonim olan ve manzum-mensur karışık olarak yazılan halk hikâyeleri ile Klasik edebiyattaki mesneviler arasında muhteva bakımından benzerlikler vardır. Mesnevi nazım şekliyle kaleme alınmış eserlerin birçoğunun çift kahramanlı aşk hikâyesi anlattığı bilinmektedir. Bu mesnevilerden biri de Mihr ü Mâh’tır. XVII. yüzyıl şairlerinden Çorlulu Zarîfî’nin hamse sahibi olmak amacıyla Nizâmî’yi örnek alarak yazdığı eser, Mihr ile Mâh arasında geçen aşk hikâyesini anlatmaktadır. Tarihî-Coğrafi Fin Kuramı’nın önemli temsilcilerinden biri olan Axel Olrik, halk anlatıları içerisinde bulunan belli temel yapıların varlığından söz ederek anlatıcının bilerek ya da bilmeden bunları takip ettiğini ifade eder. Bu çalışmada söz konusu mesnevi farklı bir açıdan ele alınarak Danimarkalı halkbilimci Axel Olrik’in halk anlatılarından yola çıkarak oluşturduğu on beş maddelik “epik kanunları teorisi” bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın sonunda Mihr ü Mâh mesnevisinin Olrik’in epik kurallarından birçoğunu içerdiği görülmüş, bu bağlamda sözlü kültür ile Klasik edebiyattaki mesnevi geleneğinin birbirinden kopuk olmadığı kanısına varılmıştır.   

Anahtar Kelimeler:

In The Framework Of The Epic Laws Of Axel Olrik, Zarîfî's Mihr U Mâh Mesnevisi
2019
Yazar:  
Özet:

It appears after the kind of Destan and its first examples XV. People’s stories we have started to see since the century have played an important role in the transition to modern novel and story as the most common of people’s stories. There are similarities in anonymous and manzum-mensur-mixed public stories with the mesnevites in classical literature. It is known that many of the works that have been painted in the form of Mesnevi nazim tell a double heroic love story. One of these is Mishra. The XVII. The poet of the century Chorlulu Zarîfî's work by taking the example of Nizâmî in order to be a hamse, tells the story of love between Mihr and Mâh. Axel Olrik, one of the important representatives of the Finnish Historical and Geographic Theory, speaks of the existence of certain basic structures in the public narratives, expressing that the narrative consciously or unconsciously follows them. In this study, the matter was discussed from a different perspective and studied in the context of the fifteen subjects "theory of epic laws" which the Danish folklore scientist Axel Olrik formed based on the popular stories. At the end of the study, it was found that the MEHRU MEHMESNEVISION contains many of Olrik's epic rules, in this context it was found that the oral culture and the MEHMESNEVISION traditions in classical literature are not broken.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.656
Atıf : 2.565
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini