Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Aile Hekimligine Olan Talebi Etkileyen Faktorler: Davranissal Model İcin Turkiye Verilerinden Kanitlar
2021
Dergi:  
İzmir İktisat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, kronik hastalıkların ve sosyo-ekonomik faktörlerin, aile hekimliğine yönelik talep üzerindeki etkilerini incelemektir. Kullanılan temel yaklaşım Andersen’in davranışsal sağlık modelidir. Değişkenler 2016 yılına ait “TÜİK Sağlık Araştırması” mikro veri setinden elde edilmiştir. Kronik hastalığa ait verilerin ve sosyo-ekonomik değişkenlerin sağlık talebini etkileme derecesini tespit etmek için üç model kurulmuştur. Modellerin analizinde Binary Logit Regresyon analizi kullanılmıştır. Değişkenlerden cinsiyet, yaş, çalışma durumu, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon problemi, tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor olması, güvenilir yakınının bulunması, komşularından yardım alma, sağlık hizmeti randevularına gecikme yaşamaları, kronik hipertansiyon ve şeker hastalığına sahip olmaları aile hekimliğinden hizmet alma durumuna etki eden değişkenlerdir (p<0,05). Araştırma sonuçlarına göre, hipertansiyon, şeker ve zihin sağlığı parametreleri ile sosyo-ekonomik değişkenlerin, aile hekimliği hizmeti alma durumu üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Politika yapıcılar, aile hekimliği sisteminin sürdürülebilir olması ve daha çok tercih edilmesi amacıyla, farklı kronik durumların, demografik ve ekonomik yapının karşılaştırmalı yüküne ilişkin ekonometrik modellere dayalı kanıtlardan faydalanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Factors Affecting The Demand For Family Medicine: Evidence For Behavioral Model From Turkey Data
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to investigate the effects of chronic diseases and socio-economic factors on the demand for family medicine. The basic approach used is Andersen's behavioral health model. The variables used in the analysis were obtained from the “TurkStat Health Survey” micro data set for 2016. Three models were established to determine the degree of chronic disease data and socio-economic variables affecting health demand. Binary Logit regression analysis was used in the analysis of models. The variables such as gender, age, employment status, learning difficulties, concentration problems, treatment costs covered by the Social Security Institution (SGK), having a reliable relative, receiving help from neighbors, delaying health care appointments, having chronic hypertension and diabetes are the variables that influence the condition of receiving service from the family medicine (p<0,05). According to the results of the research, it was determined that hypertension, diabetes, and mental health parameters and socio-economic variables are effective on the status of receiving family medicine services. Policymakers would benefit from evidence-based econometric models of the comparative burden of different chronic conditions, demographic and economic structures in order to ensure that the family medicine system is sustainable and more preferable.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İzmir İktisat Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 696
Atıf : 6.485
2023 Impact/Etki : 0.367
İzmir İktisat Dergisi