Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 2
Reşat Nuri Güntekin’in Tanrı Dağı Ziyafeti Oyununda Toplumsal Eleştiri
2021
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının öncü isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin, daha çok romanları ile tanınmaktadır. Ancak yazar edebiyatın tüm alanlarında kalem oynatmış bir şahsiyettir. Yazı hayatına şiir denemeleriyle başlayan Reşat Nuri’nin tiyatro türünde de birçok eseri bulunmaktadır. Yazarın tiyatroya olan tutkusu, oyunları, tiyatro yazıları, mektep oyunları, adaptasyonları ve tercümelerinin niceliğinde bile fark edilmektedir. Onun eserlerinde hayatın bütün yönleri, bireyin sorunları ve toplumsal meseleler iç içe yer alır. Reşat Nuri, değişen zamana ve topluma tanıklık etmesinin yanı sıra, mesleğinden dolayı Anadolu’nun her köşesini görmüştür. Dolayısıyla yazarın eserlerinde, bu gözlem ve deneyimlerinin izine rastlanır. Güntekin’in zamana, topluma ve bireye bakış açısı; deneyim ve gözlemlerinin objektif bir tezahürü olarak eleştirel bir gerçekliği ortaya çıkarır. Reşat Nuri’nin edebi kimliğinin en önemli unsurlarından biri olan toplumsal eleştiri, oyunlarında daha açık bir şekilde ortaya çıkar. Tanrı Dağı Ziyafeti, Reşat Nuri Güntekin’in tiyatro eserleri arasında ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin’in komedinin eleştiriyi mümkün kılan yapısından faydalanarak kaleme aldığı Tanrı Dağı Ziyafeti adlı oyunu incelenecektir. Eserde, toplumun aksayan yönleri ve kötülük bataklığına saplanmış insanın değişmesi zor durumu ele alınmaktadır. Reşat Nuri’nin bu oyunu, kurmaca bir ülke olan Karkum Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu trajik durumun bir komedisidir. Reşat Nuri’nin bu eserindeki en temel mesele, bürokrasideki yozlaşmadır. Oyunda, dalkavukluk, ikiyüzlülük ve Karkum Cumhuriyeti’ndeki inkılâpların niteliği de bu yozlaşmanın birer parçası olarak karşımıza çıkar. Oyun içinde oyun, otomatizm, ironi ve mizah gibi unsurlar eserde öne çıkarken, siyasi bir eleştiri de ön plandadır.

Anahtar Kelimeler:

Social Criticism In Resat Nuri Guntekin’s Tanri Dagi Ziyafeti Play
2021
Yazar:  
Özet:

Reşat Nuri Güntekin, one of the pioneers of Turkish literature in the Republican era, is mostly known for his novels. However, the writer is a person who has penned in all fields of literature. Reşat Nuri, who started his writing life with poetry tryings, also has many works in the theater genre. The author's passion for theater is evident even in the quantity of his plays, theater critic reviews, school plays, adaptations and translations. In his works, all aspects of life, the problems of the individual and social issues are intertwined. In addition to witnessing the changing time and society, Reşat Nuri has seen every corner of Anatolia due to his profession. Therefore, traces of these observations and experiences are found in the works of the author. Güntekin’s perspective on time, society and the individual; reveals a critical reality as an objective manifestation of his experiences and observations. Social criticism, one of the most important elements of Reşat Nuri’s literary identity, appears more clearly in his plays. Tanrı Dağı Ziyafeti has a special place and importance among Reşat Nuri Güntekin’s theatrical works. In this article, Reşat Nuri Güntekin’s play, Tanrı Dağı Ziyafeti written by making use of the critique of comedy, will be examined. In the work, the failing aspects of society and the difficult situation of people stuck in the swamp of evil are discussed. This play by Reşat Nuri is a comedy of the tragic situation of the Karkum Republic, which is a fictional country. The main issue in this work of Reşat Nuri is the corruption in the bureaucracy. In the play, flattery, hypocrisy and the nature of the revolutions in the Karkum Republic appear as parts of this corruption. While elements such as play within the play, automatism, irony and humor stand out in the work, a political criticism is also at the forefront.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini