Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 4
Ab’ye Uye Gecis Ekonomilerinde Wagner Kanununun Gecerliligi: Panel Nedensellik Analizi
2021
Dergi:  
İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özellikle 19. yy’dan sonra kamu harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi iktisat literatüründe önemle üzerinde durulan konulardan biridir. Bu ilişki iki teori açısından incelenmektedir. Bunlardan ilki Wagner yasasıdır. Wagner’e göre kamu harcamalarındaki artış büyümenin bir sonucudur. İkincisi ise Keynesyen hipotezdir. Keynes’e göre kamu harcamaları büyümeyi teşvik etmektedir. Diğer bir ifadeyle Wagner yasasında nedensellik büyümeden kamu harcamalarına doğru iken Keynes bunun tam tersini yani kamu harcamalarından büyümeye doğru bir nedensellik ilişkisi olduğunu öne sürmektedir. Bu çalışmada Avrupa Birliği’ne üye on bir geçiş ekonomisi için 1995-2019 yılları arasında yıllık veriler kullanılarak Wagner Yasasının geçerliliği Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik analizi ile incelenmiştir. Bu çalışmadaki asıl amacımız Avrupa Birliği’ne üye bu geçiş ekonomilerinde kamu harcamalarının etkin bir politika aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir. Test sonuçlarına göre büyümeden kamu harcamalarına tek yönlü nedensellik vardır. Diğer bir ifadeyle çalışmaya konu olan ülke grubu ve dönem için Wagner Yasası geçerlidir.

Anahtar Kelimeler:

Validity Of Wagner’s Law In Eu Member Transition Economies: Panel Causality Analysis
2021
Yazar:  
Özet:

One of the main issues which has been given great emphasis in economics literature, particularly since the 19th century, is that of the relationship between public expenditure and economic growth. There are two theoretical approaches in the literature dealing with this relationship. The first is Wagner’s law which states that public expenditure increases as growth expands. The second is related to the Keynesian hypothesis which states that public spending encourages growth. In other words, while Wagner asserts that the causality runs from growth to public spending, Keynes claims that public spending causes growth. In this study, the validity of Wagner’s Law was analyzed with the Dumitrescu and Hurlin (2012) panel causality test using annual data from between the years 1995 and 2019 for eleven European Union member transition economies. Our main purpose in this study was to determine whether public expenditure can be used as an effective policy tool in transition economies that are members of the European Union. The test results revealed that there is one-way causality from growth to public spending. In other words, Wagner’s Law is valid for the country group and period subject to the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 148
Atıf : 516
2023 Impact/Etki : 0.4
İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi