Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 158
 İndirme 95
Türkiye’de Kamu Harcamalarının Bileşenleri ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Wagner ya Da Keynes
2017
Dergi:  
Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Abstract Ekonomik büyüme ve kamu harcamaları arasındaki ilişki iktisat literatüründe sıkça tartışılan konulardan biridir. Özellikle 1960’lı yıllardan sonra hız kazanan bu tartışmaların temelinde ise Wagner ve Keynes tarafından geliştirilen teoriler yer almaktadır. Wagner ekonomik büyümenin kamu harcamalarını artırdığını savunurken Keynes, kamu harcamalarındaki artışın ekonomik büyümeyi hızlandırdığını öne sürmektedir. Türkiye’de 1988-2016 döneminde ekonomik büyüme ve kamu harcamaları arasındaki ilişkinin her iki teori açısından değerlendirildiği bu çalışmada, kamu harcamalarının bileşenleri ile ekonomik büyüme arasındaki etkileşimler araştırılmıştır. Kamu harcamaları ekonomik ve fonksiyonel sınıflandırma açısından ayrıştırılarak, büyüme ile aralarındaki ilişki VAR ve Granger nedensellik analizleri ile tespit edilmiştir. VAR analizinden elde edilen bulgular, ekonomik sınıflandırma kapsamında cari ve transfer harcamaları ile büyüme, fonksiyonel sınıflandırma kapsamında ise savunma ve sosyal güvenlik harcamaları ile büyüme arasında  ilişki bulunduğuna işaret etmektedir. Granger nedensellik testi sonuçları ise ekonomik sınıflandırma için Keynesyen yaklaşımı, fonksiyonel sınıflandırma için Wagner kuramını desteklemektedir. Kısaca, kamu harcamalarının ekonomik sınıflandırmasında yer alan cari harcamalardan büyümeye, fonksiyonel sınıflandırma kapsamında ise büyümeden eğitim harcamalarına doğru bir nedensellik söz konusudur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Social Sciences
Social Sciences