Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 1
Wittgenstein’da Görme Fenomeni
2021
Dergi:  
Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Wittgenstein’a göre genel olarak körlük, özel olarak da renk körlüğü görüngüsü, normal gören insanların kavramlarıyla tanımlandığı için bu kişilerin ne renk adlarını ne de körlük veya renk körlüğü sözcüğünü, normal biri gibi kullanmayı öğrenmesi mümkün görülmez. Oysa Wittgenstein açısından renk sözcüklerinin kullanımının görmeyenlere de öğretilebiliyor olması gibi görenlerin gördüklerinin görmeyenlere betimlenmesi veya en azından dil düzeyinde kullanım zincirinin öğretilmesi mümkündür. Kaldı ki aynı durum tersi için de geçerlidir: Görmeyenlerin kendilerine özgü görme/görmeme biçimi de normal gören insanlara fenomenolojik olarak betimlenebilir. Dolayısıyla renk körü olan biri için veya genel olarak kör olan biri için körlük ya da renk körlüğü, öğrenilmiş bir şey iken normal gören biri için görme fenomeni, öğrenilmiş bir şey değildir. Bu amaçla Wittgenstein’da öyle olan ile öyle görünen arasındaki ayrımdan hareketle öğrenilebilir ve öğretilebilir dil oyunları bağlamında kişiler arası renk ve görüngü farklılıklarına değinildikten sonra Newton ve Goethe’nin renk öğretilerine kabaca değinilecek ve Wittgenstein’ın mantıksal renk öğretisi ışığında görme fenomeninin analitik bir yorumu geliştirilecektir. Nitekim Wittgenstein’da görmenin ne olduğunu bilmek, görme sözcüğünün dildeki kullanımını öğrenmeye bağlıdır. Bu nedenle de görme fenomeninin mantıksal analizi, dil oyunları ve aile benzerlikleri kavramları üzerinden dilin kullanım zinciri içerisinde tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Wittgenstein'da Gorme Phenomena
2021
Yazar:  
Özet:

According to Wittgenstein, as blindness in general, especially color blindness, is defined by the concepts of normal-looking people, it is impossible for these people to learn to use neither color names nor the word blindness or color blindness, as a normal one. However, from Wittgenstein’s point of view, the use of color words can also be taught to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see, to those who don’t see. But the same situation applies to the opposite: the way of the unseen’s own sight/visuality can also be phenomenologically depicted by the normal-visual people. Therefore, blindness or color blindness for a person who is color blind or a person who is generally blind, the vision phenomenon for a person who sees normal while something is learned, is not something learned. For this purpose in Wittgenstein, the difference between what is so and what appears so can be learned by movement and, after reference to the differences in color and vision between persons in the context of the language games that can be taught, the color doctrines of Newton and Goethe will be referred to and an analytical interpretation of the phenomenon of vision in the light of Wittgenstein's logical color doctrine will be developed. In fact, knowing what to see in Wittgenstein depends on learning how to use the word to see in the language. Therefore, the logical analysis of the phenomenon of vision will also be discussed within the language’s use chain through the concepts of language games and family similarities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Beytulhikme An International Journal of Philosophy

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 543
Atıf : 848
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini