Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 189
 İndirme 5
EHL-İ SÜNNET VE ŞÎA ARASINDAKİ FARKLAR
2018
Dergi:  
Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslâmın, her iki mezhebi de cem ettiği bilinmesine rağmen, çoğu kez dillerde “Ehl-i Sünnet ile Şîa arasındaki farklar nelerdir?” sorusu dolaşır. Cevap: Ehl-i Sünnet ve Şîa Allah katında dinin İslâm olduğu, İslâm’a giden yolun Allah’ın Kitabı ile nebisinin sünnetinden geçtiği ve iki kapak arasındaki kitabın da ziyade ve noksanlıktan uzak olduğu konusunda fikir birliğine varmış; bazı âyetlerin nüzûl sebeplerinde ve bazı âyetleri de anlamada ihtilâf etmişlerdir. Yine her iki mezhep nebevî sünnet ile amel etme konusunda hemfikirken, onun subûtu konusunda ayrılığa düşmüşlerdir. Dahası İmâm Ali’nin dediği gibi nebi konusunda ihtilâfa düşmeyip ondan gelenlerin subûtu konusunda ayrılığa düşmüşlerdir. Bazı âyetleri anlamada ve nebevî sünneti tespit etmedeki metod farklılığı, usûl ve furûda bazı ihtilâfları ortaya çıkarmıştır. Hasılı dinî hükümler, temel inanç esasları ve teşrîî fer’i meseleler olmak üzere iki kısma ayrılır. Biz her iki mezhebin akideyle ilgili ittifâk ve ihtilâf ettikleri konuları irdeleyeceğiz. Teşrîî meselelerin ise Kitab ve sünnet gibi kaynaklardan elde edilen temel ilkelerine değineceğiz. Zira bu tür meseleler sayılamayacak kadar çoktur. Söz konusu meselelerin önemli bir kısmını el-Fıkh alê’l-Mezâhibi’l-Hamse, ez-Zevâc ve’t-Talâk ale’l-Mezâhibi’l-Hamse ve el-Vasâyâ ve’l-Mevârîs ale’l-Mezâhibi’l-Hamse adlı kitaplarımızda izah ettik

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 701
Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi