Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 72
 İndirme 3
Mirasın İntikali ve Rızâî-kazâî Taksim Konusunda İslâm Hukuku ile Türk Medeni Kanunu’nun Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Rize İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Miras, mülkiyet edinme yollarından biridir. Miras üzerindeki mülkiyet, varislerin birden fazla kişi olmaları halinde zorunlu bir ortaklık olarak başlar ve daha sonra mirasın paylaşılmasıyla da şahsi mülkiyete intikal eder. Dolayısıyla mirasın intikali ve paylaşılması uzun soluklu ilişkiler ağını meydana getirir. Hukuk sistemleri de bu ilişkiler ağında taraflar arasında ortaya çıkması muhtemel anlaşmazlıkları önlemek için miras hukukuyla ilgili ayrıntılı düzenlemeler vaz‘ etmişlerdir. Benzer şekilde İslâm hukukunda da mirasa ilişkin birçok ayrıntılı hüküm nasla düzenlenmiştir. Bu durum da İslâm miras hükümlerinin her zaman için gündemde kalmasını gerektirmiştir. Bu çalışmada İslâm hukukuna göre mirasın intikali ve rızâî - kazâî açıdan paylaşılması konu edinilmiştir. Bununla beraber çalışmada konuyla ilişkili meseleler bağlamında İslâm hukuku ile Türk Medeni Hukuku arasında karşılaştırmaya gidilmiştir. Çalışma, biri mirasın intikali diğeri ise rızâî-kazâî açıdan mirasın paylaşılması şeklinde iki bölümden oluşmaktadır. Son olarak da çalışmada iki hukuk sisteminin mukayese edildiği genel değerlendirme ve sonuca yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Comparison Between Islamic Law and Turkish Civil Code On Acquisition Of Inheritance and İts Division By Voluntary or Judiciary
2021
Yazar:  
Özet:

When a person dies, certain rights arise over her remaining property. One of them is inheritance. Upon the death of the inheritor, inheritance property descends his heirs. The inheritance property begins as a compulsory partnership if the heirs are more than one person and then it is transferred to personal property with the division of the inheritance. This creates a long-term relationship network between the heirs. Legal systems include detailed regulations on inheritance law in order to prevent possible disputes that may arise between the parties in this network of relations. In Islamic law, many detailed provisions relating to inheritance are regulated in accordance with the Qur’an and the Sunna. For this reason, Islamic inheritance law has been the subject of many studies and compared to other legal systems. In this study, acquisition of inheritance and its division by voluntary or judiciary are discussed within the scope of Islamic law. In addition to this, a comparison between Islamic law and Turkish Civil Law is made in the context of issues regarding to the issue. The study consists of two parts, one of which is the acquisition of inheritance and the other is its division by voluntary or judiciary. Finally, the general evaluation and conclusion in which the two legal systems are compared are given in the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Rize İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 310
Atıf : 438
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini